640

Asasinii lui Ion Iliescu

Asasinii lui Ion IliescuIn noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, blocat intr-un ABI in care se tragea din toate directiile, colonelul Gheorghe Trosca isi traia ultimele clipe din viata, urland speriat spre o statie de emisie-receptie: „Trag in noi! Trag in noi!”. Fusese chemat la sediul Ministerului Apararii Nationale din cartierul Drumul Taberei pentru a-si arata loialitatea fata de noua putere, prin anihilarea „teroristilor ascunsi in tufisuri”.Trecusera 11 ani de la momentul in care colonelul atacat in ABI contribuia decisiv, prin informarile operative oferite lui Nicolae Ceausescu, la trecerea in rezerva si dezonorarea generalului Nicolae Militaru, dovedit spion sovietic. Acum venise momentul razbunarii. Investit in functia de comanda a Armatei, fostul spion GRU incepea sa-si plateasca politele. Toti cei care-i dovedisera trecutul de agent sovietic trebuiau sa dispara definitivStanculescu fusese martorul direct al intregii operatiuni ucigase, regizata de catre Nicolae Militaru. In acele moment, cei doi se aflau fata in fata, ca intr-un veritabil film de actiune, despartiti de Ion Iliescu.Marturia lui Stanculescu :„Militaru a fost un tip razbunator. Ma refer la discutia din noaptea cand a cerut sa vina grupul de la USLA, in care Ion Iliescu era pe scaunul ministrului, iar eu si cu Militaru in fata biroului, pe fotolii. Eu am spus atunci: «Lasati-i sa se opreasca la calea ferata!». Militaru s-a opus: «Nu, sa vina incoa’, sa dovedeasca ca e de partea noastra!». Cand au raportat ca au ajuns la linia de tramvai, le-am spus celor din birou: «Sa nu vina!». Este noapte deja, n-aveam legaturi, eram vai de capul nostru.In acel moment – si asta mi-a spus seful Directiei Operatii -, Militaru a dat ordin sa se maseze foarte multe trupe in dreptul ministerului. Era acolo capacitatea pentru aparare a unei unitati de tip regiment, pentru frontul de atac al unei divizii! O enormitate! Militaru a insistat pentru aceasta concentrare de foc nemaipomenita intr-un oras, intr-o curte, ca totul se petrecea la cladirile de la Orizont.Cand am auzit lovitura de tanc de nimicire a masinilor USLA, i-am spus: «Domne, v-am spus ca nu trebuie sa vina pana aici, ca e noapte si se poate intampla o nenorocire…» Iar el a raspuns: «Lasa, domne, ca la razboi e ca la razboi!»”, a marturisit Victor Atanasie Stanculescu.Colonelul Gheorghe Ardeleanu, cel pomenit de generalul Stanculescu, era seful trupelor USLA si se afla, in acea seara teribila de 23 decembrie 1989, alaturi de Militaru, Stanculescu si Iliescu, in biroul ministrului Apararii.Generalul Campeanu se afla, ca si colonelul Ardeleanu, in biroul ministrului Apararii, alaturi de trioul Iliescu – Militaru – Stanculescu.Marturia lui Campeanu :„Ardeleanu vorbea cu Trosca la telefon si avea si statia deschisa, in acelasi timp. Si ii spune: «Ia trimite tu trei ABI-uri incoace!». Nu stiam exact cati sunt, dar erau foarte multi. Tancuri, TAB-uri, artilerie, trupe de infanterie. A intervenit Militaru: «Sa vina Trosca!». Erau tot timpul in legatura pe statie, cand au intrat pe Drumul Taberei si tancurile au inceput sa traga in ei.«Uslasii» urlau in ABI-uri, urlau ca in iad. Tot asasinatul s-a auzit in statie, in biroul lui Militaru. L-am auzit pe Trosca urland: «Tovarase ministru, dati ordin sa nu mai traga!». Si atunci Militaru s-a ridicat si i-a spus: «Bai Ardelene, tu stii ca noi suntem pe front, si pe front lumea mai si moare!?». Ardeleanu se ruga de el, il implora. Militaru se plimba prin birou si spunea: «Tancurile noastre sunt vechi, nu avem conditii de transmisiuni, si chiar daca vreau sa iau legatura, nu pot. L-au gasit pe atacator si au tras!». Ardeleanu a inceput sa planga: «Mi-ati omorat oamenii…». Si a murit statia. Ardeleanu plangea si se tavalea pe jos: «Ce-ati facut» Militaru se foia prin birou si ii spunea: «Bai Ardelene, n-aveam cum…»”.Dupa uciderea colonelului Gheorghe Trosca si a celor sapte „uslasi” din echipa sa, trupurile acestora au ramas in strada, vreme de cateva zile. Cadavrul lui Trosca a fost decapitat si profanat, iar pe cele trei autovehicule ABI in care se aflau „uslasii” a fost scris, cu litere mari, „TERORISTI”.Miltaru a murit in 1996 la 71 de ani fara sa raspunda vreodata pt crime.S-a discutat mult la B1 tv. Abia acum, dupa 20 de ani incepem sa aflam adevarul.
0