1052

Lupu propune mentinerea `limbii moldovenesti` in Constitutie

Presedintele Partidului Democrat din R.Moldova, Marian Lupu, propune o solutie de compromis in cazul limbii oficiale a tarii, prin mentinerea limbii moldovenesti in Constitutie, cu precizarea ca romana si moldoveneasca sunt "identice". Lupu a lansat aceasta propunere in contextul initiativei presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care prevede ca limba romana sa fie declarata prin Constitutie, limba de stat, relateaza Deutsche Welle. Potrivit sursei citate, Ghimpu, incearca prin aceasta initiativa sa ajusteze Legea Suprema la prevederile Declaratiei de Independenta a Republicii Moldova care mentioneaza clar ca „limba oficiala in Republica Moldova este limba romana”. „La baza acestui stat este scris: „Se constituie Republica Moldova ca stat democratic si de drept cu limba oficiala – limba romana si revenirea la grafia latina”. Eu cred ca trebuie sa tragem linie si sa ne asumam curajul”, a declarat Ghimpu. Si presedintele PLDM, premierul Vlad Filat, sprijina initiativa de oficializare a limbii romane in Republica Moldova, in opinia caruia, este o modificare necesara, chiar una fireasca care trebuie realizata. Vlad Filat recunoaste ca momentan, in interiorul coalitiei de guvernare, nu exista o pozitie univoca in aceasta chestiune, dar pare increzator ca aceasta va fi identificata. De partea cealalta, liderul PDM, ex-comunistul Marian Lupu, insista ca „limba moldoveneasca” sa ramana limba oficiala in Republica Moldova, dar propune o varianta pe care el o considera de compromise. „Eu cred ca o varianta prielnica ar fi urmatoarea: Mentinem „limba moldoveneasca" in Constitutie, dar scriem in paranteze ca ea este identica cu limba romana. Recunoastem ca este vorba de aceeasi limba. Din punct de vedere stiintific, denumirea limbii este romana, dar exista si aspectul politic. Este vorba de statalitatea Moldovei si de dorinta unei parti a societatii de a numi aceasta limba „moldoveneasca”. Cred ca in problema limbii trebuie sa evitam orice risc de divizare a societatii si sa incercam sa combinam adevarul stiintific cu aspectele politice, ca sa coagulam societatea in jurul ideii de „statalitate”. Cred ca acum categoric nu trebuie sa atingem chestiunea limbii", a declarat Lupu. Si Alianta Moldova Noastra care, de asemenea, face parte din coalitia de guvernare, iar liderul ei, Serafim Urechean, a fost suspectat in trecut de presa ca ar avea legaturi cu Moscova – sprijina oficializarea limbii romane in Republica Moldova. „Limba pe care o vorbim este romana. Pozitia AMN nu poate fi alta si nu trezeste nici un dubiu”, a declarat prim-vicepresedintele AMN, Victor Osipov. Recent, Ministerul Culturii de la Chisinau a elaborat un proiect de lege care interzice prezentarea filmelor straine in cinematografele din tara fara subtitrare sau traducere in limba romana. Actualmente absolut toate filmele, inclusiv cele pentru copii, proiectate in cinematografele din Republica Moldova sunt cumparate din Rusia si sunt prezentate in limba rusa fara traducere. Patronii cinematografelor au incercat sa se opuna, dar Ministerul Culturii i-a sfatuit sa nu piarda timpul pretios ce le-a fost dat pentru a se conforma noilor reguli.
0