621

Val Butnaru: Destinul nedrept al dedublarii

Val Butnaru semneaza traditionala rubrica “Jurnal saptaminal”, a postului de radio Europa Libera.LuniE frig ?i s-au implinit 100 de zile de guvernare democrata.Echipa lui Filat a realizat multe, pe Voronin l-a apucat dragostea ?i chiar l-a laudat pe primier, dar acesta nu s-a ferit sa vorbeasca ?i despre nereu?ite. Unele ministere au ie?it in eviden?a, altele s-au ascuns in tran?ee. O guvernare ca ?i iarna asta: ba geruri siberiene, ba ploi londoneze. Dintre ?tirile proaste, cea cu scumpirea gazelor naturale e cea mai proasta. Asta inseamna ca vor cre?te pre?urile ?i la alte produse. La fel de ingrijorat eram in tinere?e cand ma temeam de zvonurile ca sovieticii ar putea sa scumpeasca pre?ul la lapte. Cu un copil mic ?i un salariu mizer, din care ne puteam permite sa cumparam zilnic doar o paine, un pachet de pufule?i ?i o sticla de un litru de lapte – cum sa nu te temi! Litrul de lapte de atunci, ob?inut in batalii de la cozile interminabile - ce mai subiect de discu?ii cu vreun vegetarian aiurit sau cu vreun nostalgic comunist de azi! Mar?iA murit Toni Tecuceanu de la Cronica Carcota?ilor. Gripa de tip nou devine hidoasa cand i?i rape?te oamenii la care ai ?inut. Trebuie sa moara un actor cunoscut ca la cabinetele de vaccinare sa creasca cozile.MiercuriAm inchis televizorul plictisit ?i am incercat sa recuperez din restan?e. Pe noptiera mea raman doua caramizi groase neron?aite pana la capat – „Cartea neagra” a lui Pamuk si „Ulysses” de Joyce. Cu irlandezul am incheiat discu?iile, dar lui Pamuk ii mai spun ca in „Ma numesc Ro?u”, a fost mai bun. Turcul s-a dovedit a fi atat de evreu, incat s-a ales cu Premiul Nobel: a ?tiut cum sa fie judecat de ai sai, ca sa-l premieze strainii. Cred ca ?i cu Herta Muller s-a intamplat la fel, numai ca invers. De fapt, niciodata nu ?tii cine sunt ai tai, ?i cine – strainii. Apropo, de lecturi: tot mai des ma surprind asupra faptului ca nu ?in minte unele carti inghitite de-a lungul anilor. Cu fiecare zi traita in plus, ne revendicam dreptul de a trece la minus lecturile de candva. ?i atunci, de ce mai citim pe parcursul vie?ii, daca uitam totul spre sfar?it? Ca sa diminiuam sentimenul de fatalitate, dam vina pe lenea noastra intelectuala ?i ne spunem filosofic ca in ziua in care renun?am sau nu reu?im sa bagam in creieri cuantumul necesar de pagini, - dar fiecare dintre noi ?tie de cata lectura are nevoie (e ca si iarba de leac pentru animalele bolnave), - din acea zi incepe procesul transformarii noastre din creatori in simpli spectatori.Joi-vineriE Craciunul pe stil vechi. Aproape nimeni n-a in?eles adevarata semnifica?ie a gestului facut de guvernul Filat atunci cand a declarat 25 decembrie zi libera. Nu e vorba doar de dorin?a fireasca de a sarbatori Craciunul odata cu intreaga Europa. E vorba de fapt de o prima incercare de a ne deta?a serios de influen?a ruseasca. Republica Moldova, daca vrea cu edevarat sa devina un stat independent, trebuie sa se desprinda odata ?i odata de dominarea Rusiei. ?i daca din bra?ele lui Putin te mai po?i desprinde cu subterfugii diplomatice, din cele ale Patriarhului rus n-am fost in stare niciodata.Suntem un popor dedublat. Avem doua stiluri – cel nou ?i cel vechi. Avem de sarbatorit Craciunul pe nou ?i Craciunul pe vechi. Avem doua Mitropolii – a Basarabiei ?i a Moldovei. Avem doua identitati – romani ?i moldoveni. Avem doua limbi – romana ?i moldoveneasca. Avem de ales intre doua direc?ii de dezvoltare – UE sau CSI. Avem pana ?i doua rauri antagoniste – Prutul ?i Nistru – care curg in direc?ii diferite chiar daca se scurg in aceea?i mare.Asta e Basarabia. Ce destin zbuciumat si nedrept!
0