522

Cuanto lei galina?

Dedicatie lui Nigga. El pizdet se tasseste dupa teme de-aiestea.In copilaria mea sovietica comunicarea cu strabuneii nu func?iona in modul optimal. Fascinat de felul in care Kotovski i-a dus de nas pe jandarmi punandu-le doi cartofi sub?ioara ?i zicandu-le ca-s grenade, am alergat la strabunel – tatuca, ca sa ma documentez.- Un bandit era Kotovski ala al tau.- ?i tu de unde po?i fi a?a sigur? Nu ma lasam eu, obijduit ca eroul nou-descoperit a fost denigrat atat de brusc.?tia ce ?tia tatuca. Sursa lui nu erau manualele sovietice, ci realitatea. Parin?ii mi-au cerut cuvantul de pioner ca nu povestesc la nimeni despre ce-a zis tatuca. Nici gand, caci eu atuncea nu am fost convins ?i am preferat sa raman cu propriul meu adevar.Tatuca a luptat pe ambele fronturi – cu romanii /contra romanilor. A fost prizonier de razboi la ru?i, apoi cu ru?ii a mers pana in Polonia. Sau asta a fost deja bunelul? Nici tatuca, nici bunelul nu mai e in via?a ?i acum e greu sa descalcesc cele intamplate. Pacat!Vara, in casoaie o interoghez pe bunica (sa-i dea doamne-doamne sanatate!):- Cum a fost razboiul?- Of, tare ne-am temut… imi povesteau bunica. Erau italinenii in satul Recea. Fasci?tii adica. Umblau pe la case ?i strigau de la porti?a. - Cuanto lei galina?- Adica plateau pentru gaini? ma mir eu. Deci nu era chiar rau.- Ba era rau. Silueau fetele din sat de se temeau sarmanele sa iasa din beci…- ?i sovieticii nu violau?- Erau ?i mai rai. Cura?au tot. Tot ce era in ograda era ca ?i cum al lor. Au intrat in casa ?i au vazut potretul regelui. Atunci au scos arma ?i au inceput sa traga in portret. Am crezut ca o sa ne omoare ?i pe noi.…Observ ca, amintindu-?i peroada razboiului, bunica se gande?te in primul rand la rautatea italienilor ?i numai apoi, la cea a sovieticilor. Imi inchipui ca aceasta ciuda?enie a memoriei datoreaza faptului ca italienii plateau pentru gaini. Erau domni ?i ?tiau ca e interzis sa fure. Dar nu-?i puteau controla instinctele. Sovieticii erau ca ni?te barbari – ce sa te a?tep?i de la ei…Cred ca felul acesta de a masura lucrurile, cu rigle personalizate, se aplica ?i in cazul memoriei colective. Mul?i ?in minte ca „romanii bateau”. Faptul ca sovietivii duceau lumea la pierzanie in Siberia este trecut cu vederea. De ce?Sursa: http://madrizen.wordpress.com/2009/12/05/cuanto-lei-galina/
0