1937

Nicolae Ciornii pleaca din compania „LUKoil” si se lanseaza in politica

Ciornii va anunta maine, 16 decembrie, in cadrul unei conferinte de presa, despre plecarea sa din compania "Lukoil" si lansarea in politica.Nicolae Ciornii are o avere estimata de catre unii experti la 300-500 de milioane de dolari. Are proprietati in Republica Moldova, Romania si Rusia. Din 2003 are si cetatenie romana, cu domiciliul in Bucuresti.Potrivit VIP Magazin, la inceputul anului 2005 administra afaceri cu petrol estimate la cateva miliarde de dolari ale gigantului rus "Lukoil" in Republica Moldova, Romania, Ucraina si Ungaria. Simplu, dar ambitios, hotarat si cu o capacitate de munca enorma, a reusit in ultimii 15 ani sa faca o cariera stralucita.Inainte de a fi una dintre cele mai influente figuri de la "Lukoil", in anii '90 a fost director al companiei "Tirex-Petrol". Dupa 1999, incet, dar sigur, a ajuns in pozitia de director general al companiei "Lukoil-Moldova", apoi de presedinte al consiliilor de directori ale subdiviziunilor "Lukoil" in Romania, Ucraina si Ungaria. Ultima mare promovare a fost cea din aprilie 2005 pe postul de vicepresedinte al "Lukoil".Este un om de afaceri integru care nu s-a lasat implicat in jocuri politice, desi in ultimii sapte ani a figurat constant in topul celor mai influenti oameni de afaceri din Moldova. Doctor in economie, in lucrarea "Tranzitia la economia de piata si investitiile straine in Republica Moldova", constata ca "RM a intrat in mileniul trei cu o economie ce se afla intr-o criza dezastruoasa si de lunga durata". Este poate cea mai dura apreciere publica facuta de economistul Ciornii.InterlicStie cineva despre acest Ciornii? Imi pare ca am auzit numele lui in lagatura cu Lukoil, dar nimic mai mult. Din cate inteleg zvonurile sunt ca el ar fi de centru-stanga, ceea ce mi se pare cam bizar considerand ca el e un om de afaceri care traia in Romania.
0