DECLARA?II ?OC! Vladimir ?urcan ?i Victor Stepaniuc parasesc maine frac?iunea parlamentara a PCRM
Vladimir ?urcan ?i Victor Stepaniuc parasesc maine oficial frac?iunea parlamentara a PCRM. "Astazi am adoptat decizia finala ?i maine, in plenul Parlamentului, vom anun?at despre acest lucru", au precizat cei doi deputa?i PCRM in seara zilei de azi, in cadrul emisiunii inProfunzime de la ProTV Chi?inau. Totodata, cei doi deputa?i din echipa PCRM au facut o serie de dezvaluiri despre situa?ia din Partidul Comuni?tilor. UNIMEDIA va invita sa citi?i cele mai tari declara?ii facute de Vladimir ?urcan ?i Victor Stepaniuc in seara zilei de astazi:Victor Stepaniuc, deputat ?i membru PCRM: "Toate cele 3 filme despre 7 aprilie con?in elemente de manipulare"."Mark Tkaciuk lucreaza intens cu privire la chestiunea "Noul pre?edinte al PCRM" de vreo 2-3 ani incoace. El dore?te ca la ?efia PCRM sa vina o persoana din anturajul sau"."Am sim?it marginalizare in ultima vreme in Partidul Comuni?tilor, mai ales atunci cand am fost numit vicepremier. Oricum, partidul m-a apreciat ?i am reu?it multe impreuna"."Dupa plecarea lui Marian Lupu alegatorii no?tri au intrebat care e motivul. Partidul a incercat sa le explice ca "este un tradator", etc., dar se pare ca acest lucru nu i-a convins". "Erau 6 persoane gata sa voteze pentru pre?edintele la 7 decembrie 2009"."Decizia noastra de a parasi frac?iunea survine dupa refuzul PCRM de a vota ?eful statului, dar ?i dupa comportamentul partidului dupa 7 aprilie 2009"."Nu trebuie sa ne mai ascundem dupa deget ?i trebuie sa recunoa?tem ca Mark Tkaciuk influen?eaza decisiv deciziile PCRM. Da, este bine pregatit, este un politician bun, dar nu cunoa?te psihologia poporului nostru, nu cunoa?te satul"."In PCRM exista 3 aripi: una liberala, una reformatoare ?i una ortodoxa". "AIE nu s-a constituit pentru ca au scopuri ?i viziuni comune, ci impotriva comuni?tilor"."Am un respect deosebit pentru personalitatea dlui Voronin, dar lucrurile au inceput sa deraieze dupa 2005 ?i 2007. Partidul nu s-a ispravit in activitatea sa dupa evenimentele de la 7 aprilie 2009. Ba mai mult, ac?iunile acestuia au fost paguboase ?i distrugatoare"."Am fost invinui?i in PCRM ca cineva a vrut sa ne corupa inainte de 7 decembrie. Am fost supu?i presiunii psihologice. "Ce, te-au cumparat", mi s-a spus. Eu m-am sim?it foarte ofensat. Am fost pus intr-o situa?ie foarte delicata". "Am avut 60 de mandate ?i le-am pierdut pentru ca am pus interesul unor grupuri din partid deasupra. Nici pana in ziua de azi nu am primit un raspuns de la conducerea PCRM cu privire la ce s-a intamplat la 7 aprilie". "Tactica lui Tkaciuk a fost gre?ita ?i in 2007 ?i in 2009. Tactica lui ne-a dus la pierzanie. Pentru victoria de la 5 aprilie a lucrat tot partidul. Am vazut o consolidare mare atunci. Dar ce am facut noi cu victoria asta?!"Vladimir ?urcan, deputat PCRM: "Filmul "ATAC asupra Moldovei", realizat de Constantin Stara?, e clar ca a fost realizat in scop electoral, de a pregati popula?ia de alegeri". "Daca vrei sa faci alian?a de centru-stanga, atunci nu stai fara sa faci nimic. Din 31 iulie te apuci ?i negociezi acest lucru, dar nu pleci la odihna" (n.r. referire la Vladimir Voronin)."Nu am fost de acord cu tacerea PCRM de dupa 29 iulie. Plecarea in concediu (n.r. a lui Vladimir Voronin) in general mi s-a parut un lucru ie?it din comun"."Vladimir Voronin mi-a propus de 2 ori func?ia de pre?edinte al Parlamentului. Aceasta s-a intamplat in 2001 ?i 2005"."Maine ve?i vedea cate persoane vor pleca exact din frac?iunea PCRM. Nu putem spune acum"."Nu am votat pre?edintele la 7 decembrie pentru ca nu erau 8 persoane care sa voteze. Daca ar fi existat cele 8 voturi, lucrurile ar fi aratat altfel"."7 Decembrie pentru mine a fost ultima picatura. M-am adresat lui Vladimir Voronin ?i i-am spus ca interesul statului trebuie pus deasupra intereselor personale. In privin?a scrisorii adresate de mine catre dl Voronin, eu am aratat-o ?i colegilor din partid. Este interesant faptul ca nimeni din partid nu a spus nu. To?i au fost de acord ca aceasta scrisoare trebuie de inaintat dlui pre?edinte. Dupa asta, vreo 2 saptamani... tacere. Ulterior, acesta a spus: "Bine, daca vre?i negocieri, haide?i sa negocieze Petrenco cu Urechean. Era clar e?ecul acestor negocieri"."Daca e sa analizez emo?iile lui Vladimir Voronin de dupa 7 aprilie, consider ca nu s-a a?teptat la astfel de proteste". "Declara?iile lui Vladimir Voronin de acuzare a statului roman in implicarea acestuia in evenimentele de la 7 aprilie au fost premature ?i spuse sub influen?a emo?iilor". "Ne gandim sa cream un nou partid de orientare social-democrata".Lorena Bogza: "Este Grigore Petrenco un posibil candidat la ?efia PCRM?". ?urcan: "Nu ne putem expune la acest subiect. Tacerea noastra spune ceva!"Stepaniuc: La noi nu vin tineriiStepaniuc: La noi nu vin tinerii. Vin numai cei vorbitori de limba rusa de la Chisinau si Balti. Tinerii intreaba: "Ce aberatii spuneti?"