„Iz za seim piccear“
de Cristian Tudor POPESCU | 08 DECEMBRIE 2009 Securitatea a invins inca o data Partidul Comunist. E echitabil, daca ne gandim ca Ion Iliescu a avut doua mandate si Traian Basescu are si el doua, Emil Constantinescu fiind un accident. Ura a invins frica. "Comunistii" si "capitalistii" moguli au fost considerati mai periculosi decat criza economica.Inca o data, trebuie sa constat ca Mircea Geoana, nefiind inteligent, isi permite si luxul de a nu fi onest. Vorbind in termeni sportivi, el ar fi trebuit sa fie constient, in momentul exit-poll, ca "victoria" i se datoreaza prea putin lui insusi. Daca ar fi sa-i numaram pe romanii care l-au votat pe Geoana pentru Geoana, nu aduna nici 30%, cat a luat in primul tur - a fost votat pentru PSD, pentru Crin Antonescu, in speranta pomenilor de la stat si, nu in ultimul rand, pentru ca celalalt candidat era Traian Basescu. O minima constiinta ar fi trebuit sa-l opreasca de la topaiala, imbratisari, maini fluturate pe sus si prezentari de cravate chiar si daca ar fi castigat in mod real. Asta nu tine de politica, tine de structura umana. Acum, dl. Geoana iese si spune ca PD-L a furat alegerile. Nu stiu pe ce se bazeaza, dar, daca e asa, mai mult ca sigur n-a furat mai mult decat PSD. Si hai sa ne imaginam ca ar decide Curtea Constitutionala repetarea alegerilor: atunci, prezenta la vot ar sari de 60%, iar Basescu ar castiga la o diferenta de 10 procente.Declaratia lui Traian Basescu facuta incorect, cu 4 minute inainte de inchiderea urnelor, deschide perspectiva clara unui mandat identic cu primul. Aceeasi postura agresiva, resentimentara, cu acuze si insulte. Daca s-ar fi marginit la a spune: "Am invins, haideti sa asteptam cifrele oficiale si o sa vedeti ca-i asa", era in regula. Adaugand si zicerea tip C.V. Tudor "mitraliata" luni noaptea: "Un fleac, i-am ciuruit!" - pe cine, pe romanii care nu l-au votat pe el? - avem, intr-adevar, "za seim piccear" ca in 2004, cum zice "noul" presedinte. 5 ani am sperat ca dl. Basescu va invata sa fie presedinte. Nu mai am putere sa sper si pentru urmatorii 5.Este posibil ca Mircea Geoana si Crin Antonescu sa piarda presedintia partidelor lor si sa fie trasi pe linie moarta sau chiar in afara politicii in urma acestei infrangeri. In cazul d-lui Geoana, o asemenea soarta ar fi binemeritata - ar putea sa se duca sa se relaxeze in exit pool, piscina unde dl. Vantu isi ineaca vechii prieteni.Frangerea traiectoriei politice a lui Crin Antonescu, victima a inevitabilei combinatorici postalegeri, ar fi insa, dupa parerea mea, o pierdere majora, nu numai pentru PNL, dar si pentru politica romaneasca. Inteligent, ferm, inzestrat cu o tarie de caracter iesita din comun, el a fost adevaratul adversar al lui Traian Basescu. Dupa prestatia fatala a lui Geoana in ultima intalnire televizata, in loc sa se puna la adapost, cum se face de obicei in politica noastra, Crin Antonescu a iesit sa sustina cauza pana la capat mai curajos decat pesedistii lui Geoana. L-a zdruncinat serios pe Traian Basescu cand a fost fata in fata cu el. Antonescu reprezinta tipul de politician "generatia urmatoare", care nu are legaturi nici cu Partidul Comunist, nici cu Securitatea. Crin Antonescu este speranta ca aceste alegeri prezidentiale au fost ultimele in care s-au infruntat candidatul PCR cu candidatul Securitatii.Asa ca ii sfatuiesc pe votantii anti-Basescu batuti de gandul emigrarii sa mai chibzuiasca inainte de a o face. Nu de alta, dar aproape toti cei care au plecat inaintea lor au ajuns sa-l voteze pe Basescu.