Despre salbaticie si origini...
E o frantura din cartea lui Alexei Marinat "Eu si Lumea""...Seara, cateodata, soldatii mai deschideau valizele, cuferele sau sacii, pe care le aveau pline cu trofee - le scoteau si se delectau cu ele. Acela cu maniere de usa, spunea ca o sa le puna la usile de la casa lui din Rusia si o sa invite vecinii - sa vina la el si sa puna mana pe ele! Fiecare visa, isi spunea gandul ce are de facut cu trofeele aduse din Finlanda. Un sergent avea perdele mari de usa, de catifea: "Am sa-i cos sotiei rochie de care n-a purtat nici sotia sultanului turcesc!"Imi pareau ciudate si fantasmagoroce evenimentele si procedeele: manierul, care a fost scos de la usa unei case din Finlanda, urma sa fie montat la o alta usa - a unei case din Rusia. Si perdelele de la ferestrele unor case din Finlanda erau scoase pentru a fi puse la ferestrele altor case - din Rusia. Si tot ce aveau soldatii in saci si cufere, bucsite cu lucruri furate din alte case, din alta tara, isi schimbau locul. Dar pe urma, am citit o carte despre Genghiz-Chan, in care se descrie cum soldatii tataro-mongoli aveau alaturi inca cate un cal care ducea sacii plini cu trofee, capturate de la popoarele cucerite. Si mi se facuse mai clar aceste apucaturi ale soldatilor rusi"