544

Comunistii au luat mobila si covoarele de la Parlament

Mobila veche de la Parlament care n-a fost fost distrusa in urma evenimentelor din aprilie a fost repartizata pe criterii politice. Mai exact, beneficiarii sunt primarii care au candidat la alegerile locale din 2007 din partea PCRM. Astfel, primarul satului Donduseni, raionul Donduseni, se bucura ca Guvernul Greceanai i-a donat trei camioane cu mobilier. De cealalta parte a baricadei, liderii de partid afirma ca primarii din teritoriu care ii sustin electoral n-au primit nici macar un scaun sau un covor rosu. In acest context, mai multi oficiali mint presa.Potrivit lui Constantin Stratan, seful Directiei General-Administrative a Aparatului Parlamentului, mobila veche n-a fost repartizata nimanui. «Ea este depozitata la Stadionul Republican si la o unitate militara. E pazita. Faptul ca mobila n-a fost repartizata este o exactitate de 100 procente. Noi n-am primit nicio dispozitie», explica Constantin Stratan. Acesta a mai adaugat ca o parte din mobilier este folosit in incinta Ministerului Agriculturii, locul unde actualmente este sediul Parlamentului.Totusi, daca o parte din mobila veche de la Parlament si Presedintie care n-a fost devastata in urma incidentelor din aprilie este depozitata la o unitate militara si la un depozit de la Stadionul Republican, o alta cantitate din mobilier se pare ca a fost transmisa de Guvernul Greceanai in teritoriu. Mai exact, beneficiarii sunt primarii care au candidat la alegerile locale din 2007 din partea fractiunii comuniste. Unul dintre liderii locali este si Ion Zloi, primarul satului Donduseni, r. Donduseni, care este membru al PCRM. Acesta confirma ca a beneficiat de trei camioane cu mobila. «Noi am fost de trei ori la Parlament si am adus trei masini cu mobila».14 covoare si un frigider la Casa de CulturaPrimarul satului Donduseni ne-a spus ca in luna aprilie a trimis o scrisoare catre guvern prin care solicita sa i se transmita mobila pentru amenajarea Casei de Cultura din localitate. Astfel, guvernul i-a transmis mai multe bunuri. «Am adus 14 covoare, cateva mese, scaune, un frigider si un conditioner, dar este de acela vechi, noi am incercat sa-l instalam si n-am reusit». Sursa a mai adaugat ca cele trei camioane cu mobila au fost depozitate la Casa de Cultura. «Scaunele din Primarie le-am dus la scoala si le-am schimbat cu cele de la Parlament. La Primarie am schimbat masa unde se desfasoara sedintele», a continuat Ion Zloi.Potrivit unor surse neoficiale, Guvernul Greceanai a donat mai multe camioane incarcate cu mobila doar liderilor locali ai PCRM. Fiind intrebat daca la alegerile locale din 2007 a candidat din partea PCRM, primarul Zloi a raspuns: «Eu n-am candidat din partea PCRM, am candidat ca independent». In contextul dat, afirmatia facuta de Zloi induce in eroare opinia publica. Mai exact, Semion Rotaru, primarul orasului Donduseni, a declarat pentru ZdG ca Ion Zloi a candidat din partea PCRM la alegerile locale din 2007. Si Comisia Electorala Centrala (CEC) informeaza pe pagina electronica ca Ion Zloi a candidat din partea PCRM.Mobila pentru servantii PCRMAm incercat sa aflam daca si primarii altor formatiuni politice au beneficiat de mobila veche de la cele doua institutii de stat. Liderul AMN, Serafim Urechean, sustine ca mobila a fost repartizata doar intre comunisti. «Ei au dat foc (Parlamentului — n.r). Au distrus si au impartit mobila ce a mai ramas. Nimeni dintre primarii AMN din teritoriu n-a primit nici macar un pix. Aici e vorba de bani publici si repartizarea trebuia sa se faca in mod transparent, dar iata ca atunci ei dirijau toate lucrurile astea», opineaza Urechean. El sustine ca aceasta problema va fi pusa in discutie la una dintre sedintele Parlamentului.In opinia politicianului Dumitru Diacov, primarii PD din teritoriu n-au primit mobila. «Puteau sa transmita ce a mai ramas din mobila unor organizatii de binefacere, si nu sa fie repartizata pe linie de partid.»De cealalta parte a baricadei, ex-viceprim-ministrul Victor Stepaniuc spune ca nu cunoaste exact procedura de repartizare, desi mobila a fost repartizata in perioada cand se afla la guvernare. «Nu stiu eu ce s-a facut cu mobila veche din Parlament. Intrebati conducerea. Avem conducerea Parlamentului, asa ca ei o sa va raspunda.»Amintim ca, in urma evenimentelor din 7 aprilie curent, dupa ce au fost devastate si incendiate cele doua institutii de stat, a fost efectuata evacuarea mobilierului vechi. Astfel, pe data de 9 aprilie, mai multe camioane transportau ce a mai ramas din mobilier catre cele doua depozite mentionate. Se pare insa ca printre camioane au fost strecurate si alte unitati de transport, care aveau sa duca bunurile in teritoriu.
0