574

recunoscuta la Tiraspol si la Chisinau nu ?

De obicei imi incep ziua cu cititul presei online. Mai intai siteurile de la Chisinau, apoi cele din Bucuresti, Suceava si-ntr-un final – cele de la Tiraspol. Saptamana trecuta am avut o mare surpriza la deschiderea paginei agentiei de stiri Lenta de la Tiraspol, aceasta fiind vocea miscarii “Proriv” din Transnistria. In partea stanga a paginii am remarcat aparitia unei pagini a site-ului si in romana. Poate nu e nimic senzational, dar cel putin e un fapt curios pentru mine. In timp ce pagina oficiala a Moldovei are la varianta in romana scris “MD”, o agentie de stiri care promoveaza tot timpul actiunile pro-ruse a miscarii “Proriv” vine cu o varianta de “ro”.In premiera, limba romana e recunoscuta la Tiraspol (pana acum era doar varianta “moldoveneasca”, pana si copii de-acolo studiaza in scoli limba moldoveneasca cu grafie chirilica. Iar liceele cu predare in romana stim si noi in ce situatie sunt.) , iar la Chisinau, pe siteurile oficiale – nu .pagina lentaChiar daca orientarea articolor de pe acest site va ramane aceeasi, macar vor fi accesibile si celor care nu cunosc limba rusa. Pentru ca e una sa citesti ce zice Chisinau despre ceea ce se intampla in Tiraspol si alta e sa afli asta chiar de ei. Trebuie sa cunoasca si cei din Romania, si cei din Moldova care nu stiu rusa ce zace in inima Tiraspolului. Doar un fragment din ultimul articol de pe acest site transnistrian, din discursul presedintelui miscarii Proriv :“Ce e pentru noi, Rusia? Rusia, daca ne indepartam de aspectele culturale si istorice, este securitatea noastra. Mentinutii a pacii din Rusia acum 18 ani stau pe malul Nistrului, pentru ca noi sa traim in pace . Rusia – este ajutorul constant de asistenta economica. Acesta e un supliment la pensionari, alimente in scoli. Rusia este – o investitie in economia noastra. Rusia la nivel international, ne apara intotdeauna interesele noastre. Deacea , vreau sa spun – o inchinare mare lui Suvorov, tuturor oamenilor vestiti din Rusia, tuturor cetatenilor , care au luat pe umerii lor misiunea de a fi avanpost al Rusiei in directia sud- vest a geo- politicei. Eu cred ca aceasta zi, ar trebui sa fie o zi de sarbatoare, cel putin in orasul Tiraspol, dar cel mai bine in jurul Transnistriei. Cu sarbatoarea ! Slava lui Suvorov! Slava Rusiei! “”Concluziile si le trage fiecare. Cert e ca aparitia paginii si in romana nu poate decat sa bucure.
0