715

Viata Nataliei a invins birocratia

Femeia de 40 de ani, internata la Institutul Fundeni, care nu putea fi operata din cauza birocratiei a primit ieri un rinichi de la mama sa, gratie doctorului Ionel Sinescu.Medicul Ionel Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica si Trans plant Renal de la Institutul Clinic Fundeni, a considerat ca amanarea transplantului in cazul Nataliei Diaconescu, pana la rezolvarea problemelor birocratice, i-ar pune viata acesteia in pericol si, ca urmare, a decis sa faca ieri operatia. A fost transplantul cu numarul 1.050 din cariera sa. „In ultimele zile, aparuse o problema si a fost necesara o plasmafereza, un tratament menit sa reduca nivelul de anticorpi din sange, astfel ca organismul receptoarei sa nu respinga rinichiul pe care l-a primit. Operatia de transplant a decurs insa foarte bine si cred ca pacienta va putea sa traiasca foarte bine cu noul rinichi”, a spus medicul Sinescu.„Mi s-a spus ca operatia a decurs foarte bine si sper sa pot vorbi cat mai curand cu sotia mea”, ne-a declarat, foarte emotionat, Marius Diaconescu, sotul Nataliei. Chirurgul Sinescu vrea sa caute sponsori Medicul si-a asumat responsabilitatea pentru rezolvarea problemei birocratice legate de lipsa calitatii de asigurat roman a Elenei Misaila, mama Nataliei Diaconescu, care este basarabeanca si care a donat rinichiul fiicei sale. „Am zis ca, in ultima faza, voi cauta sponsori prin Fundatia «Petre Herescu » ce functioneaza pe langa clinica noastra”, sustine Ionel Sinescu.El spera totusi ca Ministerul Sanatatii sa gaseasca o solutie pentru a nu taxa donarea de rinichi, ce face parte, considera medicul, dintr- un singur act medical.„Daca pentru un alt caz de transplant s-au dat 40.000 de euro ca operatia sa se poate face peste hotare, cred ca ar fi de bun-simt sa nu se perceapa bani pentru femeia venita din Basarabia sa-si salveze fiica”, considera Sinescu. EVZ a dezvaluit ca problema in acest caz este o lacuna a legii transplantului, care nu prevede situatia in care donatorul este de alta cetatenie decat cea romana, iar beneficiarul este roman. Pe de alta parte, legea nu stipuleaza nici plata prelevarii organului. Institutul Clinic Fundeni a informat-o totusi pe Elena Misaila, mama Nataliei, ca va trebui sa plateasca aproape 10.000 de euro spitalizarea si operatia de prelevare. Lantul slabiciunilor din sistemul de sanatate Prima solutie si cea mai eficienta in rezolvarea problemei birocratice ar fi fost schimbarea legii tranplantului sau a celei de acordare a cetateniei, care ar fi prevenit si aparitia altor cazuri de acest gen. Insa acest lucru nu s-ar fi putut face in timp util pentru Natalia din cauza vacantei parlamentare ce precede alegerile prezidentiale. O a doua solutie teoretica, cea a obtinerii cetateniei romane de catre Elena Misaila, nu a fost nici ea viabila din cauza duratei de minimum trei luni a procedurilor legale. Singura varianta era obtinerea unei vize de lunga sedere, insa pentru aceasta mama Nataliei trebuia sa mearga la Chisinau ca sa completeze formularul aferent. Numai ca doctorul Ionel Sinescu a considerat ca si procedura aceasta ar fi intarziat mult operatia. Sansa unei vieti normale Pentru Natalia Diaconescu, in varsta de 40 de ani, operatia de transplant era singura sansa la o viata normala si lunga. Doar in 15% din cele 50.000 de cazuri de transplant renal ce se fac anual in lume nu functioneaza rinichiul dupa primul an.Alternativa la transplant era dializa, insa acesta este un tratament la care nu se poate renunta niciodata, iar Natalia nu ar fi putut opta decat pentru varianta care ar fi presupus spitalizarea o data la doua zile.„In medie , in cazul dializei, in opt ani, mor toti bolnavii, dar unii pot muri in doi-trei ani, altii in 15”, explica doctorul Sinescu. EVZ
0