905

«Microfoanele se montau la becuri, la prize, oriunde»

Radu Tinu, fostul adjunct al sefului Securitatii Timis, a povestit pentru „Adevarul» cum a urmarit-o pe Herta Muller, scriitoare de origine romana, laureata a Premiului Nobel in 2009. Scriitoarea a intrat in atentia Securitatii cand a inceput sa se vada cu un spion german. Considerata un element problema, Herta Muller a primit „cadou» un microfon plantat in casa.Castigatoarea Premiului Nobel pentru Literatura din acest an, Herta Muller, nascuta la Nitchidorf, Timis, a fost o persoana incomoda pentru securisti. Scriitoarea a povestit in cartile sale despre cum a fost hartuita de oamenii cu „ochi albastri», acesta fiind unul dintre motivele pentru care a primit distinctia.„In dosarul meu exista doua persoane diferite. Una se numeste «Cristina», este dusman al statului, este combatuta. Pentru a o compromite pe aceasta Cristina, in atelierul de falsuri al departamentului D (dezinformare) a fost fabricata o fantosa din toate ingredientele care-mi pot face cel mai mult rau: o comunista credincioasa sistemului, o agenta lipsita de scrupule. Oriunde ma duceam, eram condamnata sa traiesc cu aceasta fantosa. Ea nu era doar pusa pe urmele mele, ci mi-o lua chiar inainte», a povestit scriitoarea despre cum a trait in comunism intr-un interviu acordat „Deutsche Welle», in octombrie.„Nu mai tin minte unde am montat microfonul»Radu Tinu (60 de ani), adjunctul Securitatii Timis in acea vreme, sustine insa ca scriitoarea exagereaza. „A intrat in atentia noastra in momentul in care a inceput sa se intalneasca cu atasatul cultural al Germaniei, care era un spion. Atunci a intrat in verificari, nu in anchete! Dar asa se facea, cand cineva avea legaturi cu spioni. Ea vorbeste ca apartamentul ei era ravasit mereu, ca gasea tablourile mutate. Nu este adevarat», a declarat Radu Tinu.Fostul sef de Securitate trebuia sa-i monitorizeze pe studentii straini si pe artisti, iar Herta Muller era considerata un element problematic pentru regimul de atunci.Potrivit lui Tinu, securistii i-au facut o singura vizita in apartament, cand nimeni nu era acasa. Atunci ofiterii au montat un microfon pentru a putea avea control asupra scriitoarei.„Nu mai tin minte unde a fost montat. Se puneau in pereti, la bec, la priza, oriunde. Oricum, nu a fost depistat niciodata microfonul. Au trecut 25 de ani de atunci, nu imi amintesc nici care a fost apartamentul ei. Va dati seama, la cate microfoane am montat… Daca luam numai o suta de euro pe bucata eram acum milionar», a mai povestit Radu Tinu.„Herta era atipica»Herta Muller a fost chemata de trei ori la Securitate. De doua ori sa poarte discutii cu colonelul Neculai Paduraru, iar a treia oara a fost cand a primit pasaportul ca sa poata pleca. „Era chemata pentru verificari, sa se vada daca e sincera», sustine Tinu.Scriitoarea ii facea pe securisti sa se enerveze prin atitudinea ei nonconformista. „Era atipica. Se imbraca ciudat si prost. La blugi, avea un crac mai lung, unul mai scurt. Se tundea in scarite. Mie personal nu mi-a placut de ea, era urata», a mai afirmat Radu Tinu. Banateanca a fost suspendata din invatamant, insa, spune Tinu, chiar el a intervenit pentru a fi reprimita in sistem: „Ne-am intalnit cu Herta la inspectoratul scolar. Am fost trimis ca inspector de la Ministerul Invatamantului. A fost suspendata pentru ca fuma ca un turc. Obisnuia sa fumeze si in clasa. La interventia mea a primit o catedra».Dadea informatii spionilor nemtiScriitoarea se intalnea des, la Bucuresti, cu atasatul cultural. „Herta Muller fabuleaza mult in romanele ei. Practic, scrie din experientele altora. Ea nu a fost deranjata de Securitate. Din pacate, are o psihoza. Scrie ca a fost dezbracata de un securist pe numele Pelea. Probabil ca se referea la colonelul Pele, dar acesta nu s-a intalnit niciodata cu ea. Eu am fost seful lui si va spun ca nici nu a vorbit cu ea. Nu stiu sa fi fost chemata de un subaltern de-al meu, cel putin cat am fost eu acolo», a afirmat Radu Tinu. Mai mult, acesta sustine ca nici macar prima ei carte, care a aparut la Editura Kriterion, nu a fost cenzurata.„Cum a aparut in Germania, cum a fost premiata!», a mai adaugat Tinu. El mai sustine ca securistii timisoreni au rasuflat usurati cand au scapat de Herta Muller in 1987, pentru ca scriitoarea era ca un ghimpe pentru ofiterii care erau „nevoiti sa suporte fitele ei».Radu Tinu s-a nascut la Beba Veche , in judetul Timis. Acesta a ajuns, in anul 1983, adjunctul de la Securitatea Timis, iar inainte a ocupat postul de sef al Securitatii din Teleorman. El a facut parte din lotul „Timisoara», in 1990. Dupa ce a stat in arest timp de 717 zile, Radu Tinu a fost achitat. Acum este director la ASIROM, sucursala Timisoara.Rascumparata cu 8.000 de marciHerta Muller a fost „rascumparata» de statul german de la comunisti. Pretul a fost 8.000 de marci. „A fost o intelegere neoficiala intre sefii celor doua state. Banii erau adusi de rude ale celor care aveau nevoie de pasaport. Sumele erau intre 7.500 si 8.000 de marci germane de persoana, daca nu era absolvent al unei facultati costisitoare pentru stat, cum e Medicina, de exemplu. Pentru Herta Muller, suma a fost de 8.000 de marci», a povestit Tinu.Un document eliberat in luna aprilie 2008 de CNSAS arata ca Muller si inca doi scriitori erau urmariti de Securitate prin operatiunea „Banatenii». In urma cu 21 de ani, in octombrie 1988, Securitatea a pus la punct un „plan de masuri» prin care cei trei scriitori sa fie influentati „pozitiv».Alte documente ale Securitatii arata cum Herta Muller a fost denigrata in randul nemtilor, motiv pentru care a avut de suferit inainte de a ajunge in Germania. Monitorizarea Hertei de catre comunisti a continuat si dupa ce a ajuns in Germania.
0