696

Milioane de euro pentru victimele comunismului

Mai multi fosti detinuti ai regimului comunist din Romania, arestati si torturati pentru infractiuni inventate, cer statului roman milioane de euro ca si compensare pentru suferintele indurate. Alexandru Tacu a primit 100.000 de euro, dar a cerut daune de trei milioane de la CEDO pentru cei patru ani petrecuti in inchisorile comuniste si pentru uciderea fiului sau. Ieseanul Alexandru Tacu (78 de ani) a fost arestat prima data in 1948, cand a strigat „Traiasca regele!» dupa abdicarea monarhului. Pana in 1952 a mai fost arestat de sapte ori. A fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru „agitatie publica si insubordonare», dupa ce a refuzat sa depun juramantul militar. A fost inchis la Jilava, Rahova, Poarta Alba si la Coasta Gales. Dupa trei ani a fost gratiat, dar problemele au continuat. Ziarul Adevarul prezinta azi istoria unor asemenea oameni.In 1968 a dat admitere la Facultatea de Filologie din Iasi, dar a fost exmatriculat in anul patru. Desi profesor, Tacu si-a castigat existenta sapand fantani, culegand fructe sau curatind toalete, iar mai tarziu a ajuns bibliotecar la Combinatul de Utilaj Greu din Iasi. „De la varsta de 12-14 ani copiii mei au fost urmariti de Securitate. Parintii si fiul meu au fost ucisi», spune Alexandru Tacu.„In 1986 fiul sau a murit in conditii misterioase, iar din studiul dosarului acestuia aflat la Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii a rezultat ca Securitatea este responsabila pentru moartea sa», se precizeaza in sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a dispus in 2008 acordarea daunelor de 100.000 de euro fostului disident.Ieseanul este nemultumit. „Dupa ce am primit sentinta definitiva de la Inalta Curte de Casatie si Justitie am trimis plangere la CEDO. Am luat aceasta decizie pentru ca practica in tara nu este unitara, daunele acordandu-se pentru aceleasi situatii diferit», a spus Alexandru Tacu.Inchis fara condamnareTimisoreanul Vasile Cosma (87 de ani) va primi despagubiri de peste 350.000 de euro din partea statului roman dupa ce a fost arestat de Securitate fara a fi condamnat. Cosma a fost supus la cinci ani si opt luni de detentie, fiind considerat un „element periculos».Batranul a fost batut si torturat, dus la Canal, si resimte si acum bataile primite. Anul trecut, Tribunalul Timis a dat o sentinta prin care obliga statul roman sa-i plateasca batranului despagubiri in valoare de 100.000 de euro. In urma recursului de la Curtea de Apel Timisoara, valoarea despagubirilor s-a triplat, ajungand la 300.000.John Marmureanu cere un milion de euro pentru moartea in detentie a tatalui sauAparatorul batranului a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru majorarea sumei, iar instanta suprema a decis ca statul trebuie sa plateasca 1.500.000 de lei (aproximativ 357.000 de euro).„Ii voi da o parte din bani fiicei mele, iar de restul vreau sa imi iau si o masina cu cutie automata si sa renovez apartamentul si fatada», a spus batranul torturat de comunisti.Vinovat ca era chiaburFostul magistrat John Marmureanu (81 de ani), din Iasi, cere daune de un milion de euro de la statul roman pentru ca a fost inchis si torturat in timpul regimului comunist. „Am fost exmatriculat din Facultatea de Medicina in anul II, cand s-a aflat ca ma trag dintr-o familie de chiaburi», precizeaza fostul judecator.In 1951 a absolvit Facultatea de Drept de la Cluj si a fost numit judecator la Ramnicu Sarat. In 1954 a ajuns la puscarie, dupa ce a fost condamnat la patru ani si zece luni pentru luare de mita. Marmureanu sustine ca totul a fost o inscenare. Odata cu el, a fost incarcerat si tatal sau.„Intr-un salon de 30-35 de locuri erau inghesuiti 150, 180 si chiar 200 de condamnati. Oamenii stateau in sezut ocupand fiecare centimetru patrat, dormind chiar si pe sub paturi. Nevoile ni le faceam pe rand intr-un butoi metalic de circa 200 de litri, fara capac, infruntand jena fata de ceilalti», povesteste John Marmureanu despre ororile din colonia Salcia.El mai spune ca a fost torturat in repetate randuri si batut cu salbaticie. Tatal sau nu a rezistat „tratamentului» si a murit cu un an inainte de eliberare. Prin anii ‘60 s-a mutat la Iasi, iar prin 1968 a cerut azil in Statele Unite ale Americii, unde a devenit preot.Judecat ca a refuzat colectivizareaAugustin Pop (70 de ani), care locuieste in Craiova, solicita statului roman cate un milion de euro pentru fiecare an petrecut in temnite ca detinut politic.„Te-ai razvratit contra sistemului? Nenorocitule, o sa putrezesti in inchisoare ca ti-a trebuit sa uneltesti impotriva partidului!». Asa a inceput drama lui Augustin Pop, pe atunci un tanar brasovean care abia iesise de pe bancile scolii si care a fost judecat pentru ca a refuzat colectivizarea.„M-au tinut in sange si cu buzele umflate pe toata perioada anchetei, si cand, in sfarsit, a venit condamnarea, a fost ca o eliberare pentru mine. Imi dadusera 16 ani de munca silnica, sase ani de degradare civica si imi confiscasera toata averea», a spus Augustin Pop.Au urmat ani petrecuti la Gherla, apoi in lagarele din zonele de mlastina ale Deltei. „Detinutii mureau pe capete din cauza malariei si a tuberculozei. Taiatul stufarisului se facea numai iarna si eram nevoiti sa stam la temperaturi de sub zero grade, cu apa pana la brau. Pe o parte, ne imbarcau sa mergem sa taiem stufaris, pe de alta aruncau mortii in apa. In fiecare zi eram tot mai putini», isi aminteste Pop. Ca sa se „refaca», l-au dus la Jilava. A fost eliberat in 1964, dupa sase ani si jumatate de inchisoare. ;Au mai contribuit Daniel Dancea, Cristina Ghenea si Mihaela BalintHuianu s-a exprimat ca nici el nu a fost, nu este si nu va fi membru de partid si cu aceasta se mandreste. Acum ar fi momentul sa se actioneze pe linie de Militie.A facut puscarie pentru iubitul sau partizanAlexandrina Lupu (79 de ani), din Iasi, a fost inchisa si torturata in 1949, dupa ce l-a ajutat pe iubitul sau Ioan Torcea, seful organizatiei „Cruce si Spada», sa imparta manifeste anticomuniste.„M-au batut cu bastoanele, cu pumnii si picioarele si mi-au bagat mainile la curent electric. Cand le-am zis ca sunt insarcinata, m-au lovit si mai tare si mi-au zis «Ce vrei, sa mai faci un partizan?»», povesteste femeia.Ea a nascut si a stat cu copilul dupa gratii un an. Micutul s-a imbolnavit de tuberculoza si a murit. Alexandrina a sperat zadarnic sa se reintalneasca cu iubitul ei. Torcea fusese impuscat in 1949, in gara Huedin. Acum, ea locuieste intr-o camaruta la Iasi, impreuna cu fiica si nepoata ei. Are o pensie de 400 de lei.Ginecologul Octavian Huianu (77 de ani), din Neamt, era un „element ostil regimului». Sef al Sectiei Ginecologie de la Spitalul Judetean, dar nu si membru de partid. „S-a exprimat ca nici el nu a fost, nu este si nu va fi membru de partid si cu aceasta se mandreste. Acum ar fi momentul sa se actioneze pe linie de Militie (…). Sa mi se prezinte detaliile ce le detinem, mai recente, si care pot confirma, pentru a intreprinde si alte actiuni compromitatoare impotriva acestuia», scria in 1985, intr-o nota informativa, colonelul Aurel Mihalcea, pe atunci seful Securitatii Neamt. „Au fortat mai multe femei sa declare ca mi-au dat bani si m-au arestat pentru luare de mita si foloase necuvenite», spune Huianu.In 1997, medicul a deschis actiune de reabilitare, iar justitia a concluzionat ca nu a fost vinovat. Huianu stie cine l-a „lucrat»: Marian Bradeanu, Vasile Stanciu si Aurel Mihalcea. Numele le-a aflat din dosarul de urmarire pe care l-a obtinut de la CNSAS. Barbatul a deschis actiune impotriva statului si a celor trei fosti ofiteri.
0