De ce ii urasc unii moldoveni pe romani...
Un forumist roman explica aceste sentimente anti-romanesti:"Situatia este complicata. Chiar si in perioada cand era presedinte Lucinschi, care mi-a lasat impresia unui activist “standard”, dar relativ ingaduitor cu romanii, am stat de vorba cu o pereche trecuta de 40 de ani. Acesti oameni erau convisi ca romanii sunt oprimatori. Pe timpul regatului, functionarii sositi din regat, bateu pe locuitorii satelor. Apoi, erau convinsi ca in timpul celui de al doilea razboi, Romania a fost un stat fascist, de care numai Rusia a fost capabila sa-i scape. Incercand sa le amintesc de soarta basarabenilor trimisi in Siberia, printre care si bunicul meu, deportat in 1940, mi-au raspuns ca numai fascistii au fost deportati. Intr-un cuvant nu am putut, sa le explic, ca lucrurile sunt nu sunt atat de abrupte, ci sunt mult mai nuantate. A fost imposibil.Imi imaginez ce a iesit din altoirea unor astfel de basarabeni cu nationalismul rusesc la lui Putin, prin intermediul lui Voronin, care le-a oferit limba moldoveneasca, gaze ieftine rusesti, si siguranta alimentara a unui “caine din lant”. Pentru trezirea basarabenilor, un ajutor important vor fi cei ce au lucrat in occident si chiar in Romania, dar acestia sunt relativ putini.Propaganda bolsevica, va contraataca brutal. Nu se va abtine de la nici-o cale. De la sofisme malitioase, la atentate, asa cum s-a intamplat recent.Doamne, ajuta-i pe basarabeni sa se trezeasca “din somnul cel de moarte”