1263

Tigani de Disney, made in Moldova

Tigani de Disney, made in MoldovaCativa animatori basarabeni si-au propus sa faca primul film 3D din Republica Moldova, „Tiganul”. Americanii de la Pixar i-au remarcat si i-au invitat deja peste Ocean. „Azi dimineata plecam la serviciu. Si, uite ca am inteles ca nu prea vreau sa merg acolo, ca nu-mi mai este interesant sa creez publicitate si videoclipuri de calitate. Am coborat din taxi, m-am urcat la etajul trei, am intrat la baieti in birou si le-am spus noutatea: «Am decis sa creez primul 3D desen animat din Republica Moldova!».” Cam asa arata primele minute din viata „Tiganului”, povestite de Dmitrii Volosin, regizorul si producatorul primului film 3D basarabean, pe site-ul proiectului, tigan.md. Incepand de vara trecuta, animatorii de la studioul Simpals explica de la A la Z, pe tigan.md, cum s-au nascut si au crescut tiganul Gojo, tiganca Zara, micul Tagar, bunelul Baro, curcanul Ilo, calul Buta si Moartea. Sapte personaje balcanice, cu alura americana cand vine vorba de animatie.„Ce-i cu numele asta ciudat al calului?”Intriga povestii lor suna cam asa: „O satra de tigani mergea prin Basarabia. Din motive nestiute, moare calul eroului nostru si el este nevoit sa se injuge la trasura in care se afla familia lui. In timpul noptii, dupa o zi grea, tiganul obosit aude in dumbrava nechezatul unui cal si decide sa-l fure. Ce s-a intamplat mai departe - pana una alta - nu va vom povesti”. Ca sa stea cu inima impacata ca „Tiganul” nu da gres in vreun fel, baietii i-au cerut „binecuvantarea”si o semnatura clara pe scenariu baronului tiganilor de la Soroca, Artur Mircea-Mihai Cerari, „Baronul a luat in serios proiectul nostru, a citit scenariul, a zambit, si, deodata foarte serios, a spus: «O alegorie filosofica… Imi place. Doar ca, ce-i cu numele asta ciudat al calului, Buta?» - «Este diminutivul numelui Butefala», - a urmat raspunsul”, povesteste Volosin pe site-ul filmului.„Nourasul gratitudinii noastre”De cativa ani, micul studio Simpals, creat la inceput de trei prieteni, face spoturi publicitare si clipuri. De mai mult de un an, cu bani proprii, 40 de angajati (dintre care doar 12 sunt animatori), se straduiesc s-o scoata la capat si cu „Tiganul”, care s-a dovedit cam scump si anevoios. „Sincer vorbind (chiar punand mana pe inima), nu ne-am asteptat, nici chiar in cel mai rau vis, la asa volum de munca. Credeam ca e o nimica toata. Desenam, modelam, montam si totul e gata in mai putin de cinci luni. Totusi, cand am inceput, a devenit clar ca e mai usor de filmat un film artistic. Al doilea motiv este cel mai important. Banal ca o veche fotografie a unei nunti si etern ca filozofia - lipsa stringenta a banilor si toate consecintele ei - tehnice, lipsa de personal, etc”, continua Volosin. Asa se face ca lucrul s-a prelungit pana la finalul lui 2010, iar filmul va fi deocamdata un scurtmetraj de 10 minute. „Costul proiectului este estimat la 300.000 euro. Noi am consumat deja jumatate din buget”, explica Roman Stirbu. Pentru cei dispusi la donatii, animatorii au inventat pe site un colt numit „Nourasul gratitudinii noastre”, unde sunt trecuti cu litere mai mici sau mai mari, in functie de cati bani au dat, toti „investitorii”. Orice oferta financiara mai serioasa si cu pretentii, va fi analizata la rece. Mai exact, „nu vom imbraca tiganul nostru intr-un costum sportiv al unor dizaineri renumiti sau nu vom face ca Zara sa arate ca soacra cu trei nurori”.Tot pentru bani de productie, (pe langa munci silnice prestate de animatori, precum „colectarea sticlelor scoase din folosinta, ingrijirea florilor sau curatarea zapezii in indepartata Siberie”, glumeste Dmitrii Volosin), echipa a conceput carti de joc cu personajele. Iar fanilor de pe tigan.md le-au facut cadou doua „felicitari” de 1 minut, de 1 aprilie si de Anul Nou. In vizita la San FranciscoIn vara lui 2008, americanii de la studiourile Pixar („Up”, „Ratatouille”, „Wall E”), acum parte a companiei Disney, i-au luat in vizor si i-au invitat sa arunce o privire prin sediul lor, unde muncesc sute de animatori, pe bugete de milioane de dolari. „Munca noastra nu a ramas in umbra si neobservata acestor «monstri» in ale animatiei. Am fost in­vitati in orasul Amberville, in apropiere de SanFrancisco pentru a face cunostinta indeaproape. Pentru o clipa nu m-a parasit gandul ca este vorba de o farsa”, scria amuzat regizorul. Deocamdata, mesajul Pixar e „sa vedem cum va descurcati singuri”. Nici o promisiune. Cu acest prim scurtmetraj (care va fi urmat de un lungmetraj) demn de o productie Pixar sau Disney, baietii isi propun sa scoata animatia moldoveneasca din hibernare. Ii sprijina, cu vocea si muzica, cei de la Zdob si Zdub. „Ca stil, preferam desenele animate care au umor de bun gust, iti ridica dispozitia, te fac mai optimist. Daca e vorba de model de studiou, preferam genul animatiilor Pixar”, spune Roman Stirbu. Intre timp, din cauza retragerii partenerilor straini si a crizei, in Romania a „sucombat” si ultimul studio de animatie autohton, Dacodac.http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/872981/Tigani-de-Disney-made-in-Moldova/
0