InfiNIT-ul comunist
Exista in R. Moldova un post TV care are grija sa nu uit de vorba precum ca jurnalismul are multe tangente cu cea mai veche meserie de pe pamant si care este cunoscut publicului pentru politica sa agresiva pro-comunista. De obicei, incerc sa le evit buletinele de stiri, pentru ca, in caz contrar, incep sa vorbesc cu cei din televizor, in timp ce pe gat rabufnesc, exact ca un vulcan, cele mai «expresive» cuvinte ale limbii romane. De fapt, nici nu stiu daca putem numi stiri ceea ce fac ei, din moment ce opinia si analizele jurnalistului ocupa mai mult de jumatate din spatiul stirii propriu-zise. Zilele trecute, insa, am avut „curajul» sa privesc un buletin de stiri cap-coada. Eram prea obosit ca sa mai am puteri sa ma enervez de la evenimentele acelei zile, vazute de «o echipa de asi», cum se prezinta ei pe pagina web. Dar iata ca postul care «inseamna promptitudine, corectitudine si profesionalism», in opinia acelorasi «asi», m-a dezamagit iarasi.Cel mai mult m-au «atins» doua stiri. Prima a fost despre faptul ca politia inca nu a facut mare branza in cazul exploziei care s-a produs in PMAN de Hramul Chisinaului. Si cand mi-aduc aminte cum tot ei, dupa protestele din 7 aprilie 2009, ni-i aratau, in ipostaza de martiri, pe cativa politisti cu capetele sparte sau cu vreo mana sau picior bandajat, tolaniti pe paturile de spital, iar Papuc venea la ei si ii lauda pentru bla-bla-bla-bla… Oare nu e vorba de aceiasi politisti, cu exceptia catorva, de «mai sus»?O alta stire era despre inceputul sezonului de incalzire in mun. Chisinau. Colac peste pupaza, jurnalistul anunta ca sunt cetateni care vor sa mai inghete un pic, doar ca sa plateasca mai putin, ca, la final, sa arunce in vant vorba precum ca inca nu se stie care va fi tariful pentru agentul termic. Dar cat de „dulci» erau stirile atunci cand la carma capitalei era Ursu, iar, ulterior, Iordan. In gradinite e frig? Maine Primaria da caldura. Termocom vrea sa majoreze tarifului? Primaria da compensatii. Tot asa, seara de seara.Acest mod al lor de a prezenta un eveniment, cand ai un scop bine definit si, indiferent de mijloace si interpretari, trebuie sa-l atingi, imi aminteste de bancul cu elevul care a invatat pentru examenul de biologie doar tema «Paduchele». Ei si ce daca broasca nu are par? Daca ea ar fi avut par, in el ar fi crescut vreun paduche, iar paduchele este…PS. Nu am auzit vreodata descifrarea denumirii «NIT». Nici pe pagina web a postului nu am gasit o atare informatie. Cert insa e ca, in traducere din limba engleza, «NIT» (subst.) inseamna «ou de paduche sau de insecta parazita». Sa fie oare o simpla coincidenta?Nicolae CUSCHEVICI