779

Mihai Ghimpu-cere iertare poporului roman pentru insultele fostului regim

Rep.: Care ar fi fagasul normal de relatii intre R. Moldova si Romania?M.G.: Eu consider deja ca noi am revenit la relatii de normalitate, pe care le-am avut in primii ani de independenta a R. Moldova. Romania nu este pentru noi un stat vecin. Romania pentru noi este un stat unde se vorbeste aceeasi limba, unde avem aceeasi cultura, aceeasi istorie, aceeasi identitate si nu cred ca supar pe cineva cand vorbim de relatii foarte bune cu Romania. Asta nu inseamna ca suntem impotriva unor relatii cu Federatia Rusa sau cu altcineva. Relatii cu oameni straini trebuie sa ai, dar intotdeauna relatiile dintre frati sunt mai apropiate, si eu cred ca fiecare om sanatos la minte intelege lucrul asta. Pacat ca nu au inteles toti cei care ne-au condus pana acum si au incercat sa gaseasca dusmanul in Romania. Imi cer scuze pentru insulta adusa Romaniei din partea vechii conduceri, fiindca, asa cum au procedat ei, i-au insultat pe cetatenii romani si Romania, ca stat. Imi pare rau si sper ca nu se va mai intampla, iar cetatenii nu vor mai vota in fruntea statului oameni care nu stiu sa pretuiasca relatiile dintre oameni, dintre state, care nu-si recunosc propria limba, cultura si istorie. Perioada aceasta sper ca a ramas in trecut.http://www.jurnal.md/article/22131/
0