1005

“Lupoaica” de la Muzeul National zace taiata in patru la Uzina de Tractoare

Monumentul din fata Muzeului National de Istorie - “Lupoaica” este taiata in patru, la Uzina de Tractoare din Chisinau. Anuntul a fost facut astazi de catre ministrul Culturii, Boris Focsa.Lupoaica a ajuns acolo dupa ce fostul minister a incheiat contractul cu firma “Anstec-Met”, care urmeaza sa se ocupe de restaurarea munumentului contra unei sume de 150 de mii de lei.“Li s-a transmis acest monument, dar ministerul nu a achitat niciun ban. Pana nu achitam macar 100 de mii de lei, nu ne restituie monumentul. Am fost si am vazut-o si mi s-a spus ca au taiat-o pentru a o curati pe dinauntru”, a spus Focsa, intr-o conferinta de presa.O alta posibilitate ar fi ca monumentul distrus sa fie topit, iar in fata muzeului sa fie instalata o copie.“Domnul Victor Craciun, presedintele Fundatiei Romane, ne doneaza o copie, dar aici intervine cadrul legal, pentru ca va fi totusi o copie si nu originalul. Mai mult, ea este patrimoniu al muzeului, de aceea juristii sunt cei care trebuie sa isi spuna cuvantul”, a mai adugat ministrul.Statuia “Lupoaica alaptandu-i pe Romulus si Remus” a fost scoasa de pe postamentul din fata muzeului in 2005, cand guvernarea comunista de atunci a decis ca aceasta trebuie sa fie restaurata pentru ca are mai multe fisuri.Monumentul este un simbol al latinitatii. In 1924, Mussollini a daruit Romaniei patru copii ale monumentului original de la Roma. Dintre acestea, trei au fost montate la Bucuresti, Cluj si Timisoara, iar a patra - la Chisinau. In 1940, monumentul din tara noastra a fost remodelat de catre sovietici, iar inscriptia “Da, de la Roma venim, din Dacia traiana” nu a fost pastrata.
0