Povestire populara estoniana
Intr-o casa traiau trei prieteni: Minkel, Petra si Ihalainen.N-ii a manca, o spus Minkel.N-ii a manca, o spus Petra.N-ii a manca, o spus Ihalainen.Mancare nu-i, o spus Minkel.Mancare nu-i, o spus Petra.Mancare nu-i, o spus Ihalainen.Minkel sh-o luat undita sh-o plecat.Petra sh-o luat pusca sho plecat.Ihalainen sh-o luat cosolca s-o plecat.Minkel s-o dus la iaz.Petra s-o dus la munte.Minkel s-o dus la padure.- Undi-i pestele meu cel mare?, intreba Minkel.- Undi-i iepurele meu cel sprinten?, intreba Petra.- Undi hribul meu cel mare?, intreba Ihalainen.Minkel o vazut cum apa face valuri.Petra o vazut cum frunzele chica pe jios.Ihalainen o vazut ceva sub frunze.- Aista lu Petra, aista lu Ihalainen, da aista mie, numara pestele Minkel.- Aista lu Minkel, aista lu Ihalainen, da aista mie, numara iepurii Petra.- Asta-i buna. Asta nu-i buna. Asta matinca tot nu-i buna…sau ii buna. Asta matinca precis nu-i buna, asa parca, numara siupersile Ihalainen.Sara Petra o intrat in ograda, pe urma in casa.Sara Minkel o intrat in ograda, pe urma in casa.Sara Ihalainen o intrat in ograda, pe urma in casa.Minkel o prajit trei pesti.Petra o copt trei iepuri.Ihalainen o fiert o cosolca cu ciuperci.- Gustat mai intii si videt si peste bun am adus eu, o spus Minkel.- Gustat mai intii si videt si iepure bun am adus eu, o spus Petra.- Gustat mai intii si videt si siupersi bune am adus eu, o spus Ihalainen.Minkel o mancat ciuperci s-o murit.Petra o mancat ciuperci s-o murit.Ihalainen n-o mincat siupersi ca s-o terminat. Ihalainen o mancat trei iepuri si trei pesti si n-o murit.Minchel o tacut.Petra o tacut.- Pacat, o spus Ihalainen.