1246

Televiziunea – un instrument de manipulare

In copilarie, imi aduc aminte era foarte popular Anatolii Caspirovschii. Veneau mii de oameni la spectacolele lui. In una din emisiuni a realizat o sesiune de hipnoza cu spectatorii aflati dincolo de ecranele televizoarelor. Tin minte foarte clar cum printr-o comanda a oprit toate ceasurile din casa. A doua zi parintii vorbeau panicati cu vecinii despre aceasta „minune”. Au vazut si ei, am vazut si eu cum s-au oprit ceasurile, cel putin aceasta iluzie mi-a ramas pana in ziua de azi.Cateva studii stiintifice efectuate de diferiti cercetatori arata ca modalitatea de asimilare a informatiei percepute de individ prin intermediul televiziunii este cu totul diferita decat celelalte surse de informare cum ar fi cititul, ascultatul sau prin discutii verbale. Conform acestor cercetari se pare ca lucrurile merg in directia deloc buna: informatia pe care o primim de la TV este cel mai putin supusa unei critici obiective de catre creier. In mare parte informatia este pur si simplu acceptata asa cum este fara a fi analizata detaliat la nivel cognitiv, fara a fi supusa testelor neuronale de veridicitate si obiectivitate. Altfel spus, pentru orice subiect prezentat, probabilitatea cea mai mare ca el va fi receptionat ca fiind adevarat, va fi in cazul cand el este transmis prin intermediul TV.Astazi sutele de canale vazute prin satelit ne prezinta filme, desene animate si tot soiul de show-uri, toate menite sa ne asigure „binele si confortul nostru” si nu fac altceva decat sa ne zombeze creierul, sa ne tina cu ochii fixati in micul ecran (urasc cu toate unghiile expresia asta) televizor ca pana la urma sa nu ne mai dam seama ca am dat cateva ore pe nimic.Posturile de stiri ne prezinta astazi stiri controversate si fiecare are un grup-tinta al sau de manipulare. Acum este suficient sa ne imaginam care ar fi urmarile daca prin intermediul TV s-ar mai aplica si procedeele clasice ale hipnozei Ericksoniene.Este imposibil sa nu observam logica.
0