EVZ: Ajutati Basarabia! Acum!
Florian Bichir: „Incepem din nou sa asistam la o tragicomedie tipic romaneasca.” La Chisinau, dupa iata 20 de ani, opozitia unionista a ajuns la putere. Aproape nesperat, am putea spune. Comunistii cooordonati de Kremlin simt pentru prima oara in istoria Republicii Moldova gustul opozitiei. Al umilintei. La Bucuresti, in schimb, s-a asternut linistea. O liniste a ticalosiei. Pana acum, subiectul Basarabia era tratat in doar doua moduri. Unul patriotard si altul sfatos. Unii infierbantati cereau nici mai mult, nici mai putin unirea imediata, fara a tine cont de nimic, in timp ce altii dadeau sfaturi. Precum fratii cei mari, care stiu intotdeauna ceea ce e de facut. Fara sa tina cont ca in Basarabia altfel stau lucrurile. Ca acolo inca domneste KGB-ul, ca romanii nu mai sunt majoritari, ca exista o minoritate rusa foarte puternica. Ca Lenin este invatat inca in scoala si ca in ansamblu Basarabia seamana cu Romania anilor ,90. Ei bine, acum opozitia a castigat, iar oamenii politici de la Bucuresti tac malc. Sau sunt cuprinsi de alte patimi politice. Obtuzii de pe Dambovita ar trebui sa stie ca daca guvernarea unionistilor de la Chisinau va fi un esec, nu vom mai putea vorbi de Unire decat peste cateva alte decenii. Un insucces al fortelor romanesti din Basarabia ar reprezenta o catastrofa. Ca peste tot in lume, oamenii judeca guvernantii in functie de bunastarea pe care o atribuie poporului. Da, stiu ca este criza si abia ne mai peticim,dar ganditi-va si la cei de peste Prut. La soarta lor. Uniunea Europeana nu-i va putea ajuta la nesfarsit, iar rusii asteapta la cotitura cu mana pe robinetul de gaze si petrol. Abandonarea unionistilor va duce, inevitabil, la intoarcerea in glorie a comunistilor. N-ar fi prima oara in istorie cand ii tratam pe basarabeni drept rudele sarace. In perioada interbelica, a fi trimis la post in Basarabia reprezenta o pedeapsa. Administratia romaneasca dintre Prut si Nistru a fost cea mai corupta din tara, si multi batrani isi aduc si acum aminte cu scarba de functionarul roman. Pe buna dreptate, un intelectual mi-a reprosat atunci cand am fost in Chisinau: „Basarabia a oferit tot ce a avut mai bun, iar Mama noastra Romania ne-a trimis numai pleava”. Iata ca situatia incepe sa se repete. Trebuie spus - desi ne doare - ca nu am avut niciun moment din 1990 incoace un program coerent pentru Basarabia. In afara de Poduri de flori si declaratii sforaitoare, absolut nimic. Poate, nu poate, ci sigur poezia lui Grigore Vieru a facut mai mult decat toti guvernantii la un loc! Acum fratii nostri - ca tot ne place sa le spunem asa si ni se umple gura de mandrie cand pronuntam - au nevoie de fapte. Gata cu vorbele! Cu siguranta, nici executivul de la Chisinau nu are mari solutii. Unica este aproprierea de Uniunea Europeana, respectiv de Romania. Solutii energetice nu prea exista, iar simpla ridicare a vizelor cu Romania nu rezolva problema economica. A munci in Romania sau oriunde in Europa nu va duce ca o imblanzire a crizei economice care se abate cu furie si dincolo de Prut. Bucurestiul trebuie, e obligat sa faca ceva! http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/870665/EDITORIALUL-EVZ-Ajutati-Basarabia-Acum/