Rusia este dispusa sa colaboreze cu noua guvernare
Rusia face urmatorul pas. Dupa ce in mod indirect a subminat pe comunisti inainte de alegerile din iulie plasand niste articole anticoministe in mass-media, acum Rusia cu mare atentie da urmatoarele semnale de dispunere sa colaboreze cu noua putere de la Chisinau.http://www.jurnal.md/article/20956/Rusia ar putea ajuta financiar R. Moldova impreuna cu OccidentulInterviu realizat de radio Europa Libera cu Melanie Marlett, manager de tara al Bancii Mondiale pentru R. MoldovaCand si de unde vor veni banii pentru Moldova?Melanie Marlett: Asa cum probabil stiti, Moldova trece de cateva luni printr-o tranzitie politica. Speram ca in cateva zile sa existe un nou guvern care sa poata invita echipa FMI in Moldova, pentru negocierea unui acord. Odata ce va exista un acord cu FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana si alti donatori vor putea intelege mai bine situatia din tara, vor sti care este adancimea deficitului de finantare si vor socoti cu ce pot contribui.Moldovei i s-a promis in primavara un imprumut rusesc de 500 de milioane de dolari. Acesti bani fac parte din aranjamentul international pe care tocmai l-ati descris? Se poate Rusia aseza la masa de discutii si coopera cu ceilalti creditori?Melanie Marlett: Tocmai m-am intors de la Moscova, unde am avut discutii bune cu autoritatile ruse. Ele asteapta ca lucrurile sa se aseze in albie in Moldova, sa se instaleze un nou guvern. Iar noi am vrea sa-i invitam si pe rusi la o sedinta de grup consultativ, odata ce vom avea un asemenea grup, ca sa vada, impreuna cu ceilalti donatori, ce ar putea oferi Moldovei.Ati discutat despre asta cu guvernantii rusi?Melanie Marlett: A fost o intalnire generala cu unii colegi de-ai mei de la Banca Mondiala din alte tari din CSI, unde am cautat sa intelegem care este programul de ajutoare pentru strainatate din partea Rusiei. Nu am stabilit detalii, am vrut doar sa aflam cum vad rusii lucrurile si am inteles ca ei asteapta ca in Moldova lucrurile sa se stabilizeze, inainte de a hotari cum vor proceda in continuare. Dar, cum spuneam, vrem sa-i invitam la discutii cu ceilalti donatori.Cum vi se pare ce se intampla acum pe scena politica din Moldova – ca un lucru bun, sau rau pentru economie?Melanie Marlett: Stabilizarea politica este un lucru foarte bun, pentru ca permite noului guvern sa preia fraiele situatiei economice din tara, sa comunice cu comunitatea internationala, sa evalueze situatia si sa afle, inclusiv cooperind cu noi, care este solutia cea mai buna pentru iesirea din actuala criza.Daca Moldova primeste din strainatate banii de care are acum atata nevoie, la ce trebuie sa se astepte moldoveanul de rand?Melanie Marlett: Ceea ce incercam sa facem noi este sa protejam segmentele cele mai vulnerabile ale populatiei, cele care resimt cel mai mult criza. Recent, am efectuat un studiu impreuna cu Natiunile Unite, cu UNDP, cu UNICEF si cu Organizatia Internationala a Migratiei. Concluzia este ca moldovenii cei mai afectati sunt cei care traiesc din propria productie agricola. Aceasta populatie rurala foarte vulnerabila este segmentul social spre care vom incerca sa ne dirijam eventuala asistenta sociala, ca sa-i usuram suferinta.Fostul presedinte Voronin a spus zilele trecute ca partidul sau va ajuta noua putere sa aleaga seful statului daca noul guvern promite sa mareasca in continuare salariile si pensiile. Este o cerere realista?Melanie Marlett: Eu cred ca noul guvern se va gasi intr-o situatie foarte dificila, cand va incerca sa rezolve un dezechilibru fiscal care trebuie reparat. Vor trebui sa vada care sunt incasarile la buget, care sunt cheltuielile si apoi sa incerce acea reechilibrare fiscala in cel mai bun mod posibil… Nu va fi usor. Stiti, multe tari incearca sa impace si una, si cealalta… Nu stiu, sper doar ca toate partidele politice implicate sa stea de vorba si sa gaseasca o abordare comuna. E clar ca va fi nevoie de un consens larg in randul puterii si in societate despre cum poate fi rezolvata situatia actuala. Si este important ca societatea sa fie cooptata, sa fie informata despre gravitatea situatiei, sa i se explice de ce noul guvern va fi nevoit sa ia anumite masuri.http://www.jurnal.md/article/20956/