489

vamesii vor fi obligati sa respecte regimul de vize

Vamesii care nu vor respecta ridicarea vizelor vor fi trasi la raspunderehttp://unimedia.md/?mod=news&id=13278R . Moldova vize - Vamesii care nu vor respecta ridicarea vizelor vor fi trasi la raspundereVamesii care nu vor respecta decretul presedintelui Republicii Moldova privind ridicarea vizelor pentru Romania vor fi trasi la raspundere, avertizeaza seful statului, Mihai Ghimpu, citat de corespondentul NewsIn."Decretul presedintelui este obligatoriu pentru toate organele puterii din stat. Daca vamesii nu-l vor respecta, vor fi trasi la raspundere. Un stat de drept nu poate trai in afara legii. Am trait opt ani asa, ajunge!", a spus presedintele interimar.Ghimpu a spus ca a semnat acest decret pentru ca inca din 2006 Chisinaul printr-o lege a abolit regimul de vize cu cetatenii UE, si o hotarare de Guvern nu poate sa anuleze legea. "Iata cum au guvernat comunistii. Mi-e rusine ca am avut astfel de guvernare, care inca mai si declara ca doreste integrare europeana", a spus Mihai Ghimpu."Reiesind din faptul ca Guvenrul a incalcat legea mentionata, si ca Romania este membra a UE, am semnat decretul privind suspendarea actiunii hotararii Guvernului", a spus presedintele interimar.Potrivit lui, Constitutia ofera presedintelui dreptul de a suspenda deciziile Guvernului cu obligatia de a sesiza Curtea Constitutionala. "Sesizarea este deja pregatita, dar cred ca noul Guvern va aboli aceasta decizie fara sa astepte verdictul CC", a spus Mihai Ghimpu.Vladimir Filat a declarat presei ca una din primele decizii ale noului Guvern, ce urmeaza sa fie investit la inceputul saptamanii viitoare, va fi eliminarea regimului de vize cu Romania."Va fi o hotarare de Guvern care urmeaza sa abroge o hotarare ilegala anterioara a Executivului fostei guvernari comuniste", a spus Filat. "Este si o conditie preliminara pentru a demara procesul de negocieri cu Comisia Europeana in vederea semnarii unui nou acord de cooperare dintre Republica Moldova si UE", a adaugat viitorul prim-ministru.Vlad Filat a declarat presei ca una din prioritatile Guvernului va fi si lansarea negocierilor pentru semnarea Conventiei de mic trafic la frontiera, respinse de guvernarea comunista. Vor fi de asemenea lansate discutii pe marginea "celor doua documente bilaterale" – avandu-se in vedere Tratatul de baza si cel de frontiera – potrivit viitorului prim-ministru.Filat a dat asigurari ca Romania va putea deschide doua consulate noi – la Balti si Cahul, pentru a facilita procesul de eliberare a vizelor cetatenilor moldoveni de la nordul si sudul Republicii Moldova. "Chisinaul insa va dori de asemenea sa deschida consultate in Romania – la Iasi, dar si in alta parte, pentru a asigura cu servicii consulare in conditii optime cetatenii Republicii Moldova", a mai declarat viitorul premier moldovean, Vlad Filat. . Moldova vize - Vamesii care nu vor respecta ridicarea vizelor vor fi trasi la raspundere.http://unimedia.md/?mod=news&id=13278
0