O lectie de bun simt a academicianului Eugen Coseriu...
« ... nu pot fi tolerant cu o comunitate, care fiind minoritara in tara mea, pretinde totusi sa aiba in toate domeniile toate drepturile majoritatii, sa ocupe functii de stat, sa faca parte pe picior de egalitate din administratia si Guvernul Tarii etc., vorbind peste tot numai propria ei limba si necunoscind limba majoritatii. Nu poti si nu se cuvine sa fii tolerant cu o minoritate, in acest sens neleala, care nu numai ca nu vrea sa se integreze, dar - poate fara sa-si dea bine seama de asta - vrea, in fond, sa te integreze ea pe tine, deoarece raminind ea insasi monolingva, te constringe pe tine sa devii bilingv; sa inveti in limba ei, ca sa te intelegi cu ea.Sau, mai corect, daca cineva locuieste de treizeci de ani in tara mea si nu s-a straduit citusi de putin sa-mi invete limba, fiindca e convins s-o invat, eu pe a lui, sau daca cineva vine in tara mea ca domn si stapin colonial si pretinde, direct sau indirect, sa-mi impuna limba lui, nu mai pot fi tolerant. Nu-i cer, se intelege, nici in acest caz, minoritatii sa invete limba mea parasindu-si-o pe a ei, fiindca asta ar insemna sa fiu sovinist; dar ii cer sa invete si limba mea, daca vrea sa participe ca egal in viata publica a Tarii. Pot si am datoria morala sa fiu tolerant cu minoritarii de buna-credinta si toleranti, nu insa cu o minoritate imperialista si intoleranta care pretinde sa impuna limba ei populatiei bastinase si majoritare. A fi tolerant, repet, nu inseamna a accepta pasiv intoleranta lingvistica a altora si nu inseamna a se supune in mod servil imperialismului si colonialismului lingvistic. Aceasta n-ar mai fi toleranta, ci masochism lingvistic. »- Ai priceput, NiGGA??? ;)