968

Basarabia pamintul lui Basarab

"Dupa ce pe tronul Ungariei urca Ludovic cel Mare, va lua nastere o ofensiva ungara impotriva tatarilor. Basarab, fiind sub suzeranitate ungara, a fost determinat de imprejurari sa-si reorienteze pentru o vreme politica externa. In urma campaniei din jurul anilor 1343-1345 a cucerit de la tatari teritoriul aflat in nordul Deltei Dunarii, de la Prut pana catre Nistru. Aceasta regiune, intrata in stapanirea lui Basarab si a urmasilor sai pentru cateva decenii, va fi numita de altii Basarabia, nume extins la tot teritoriul dintre Prut si Nistru o data cu ocupatia ruseasca din 1812.""Tara lui Basarab se marginea la nord cu Transilvania, la vest cu Regatul Ungar, prin Banatul de Severin, la sud cu Bulgaria, la est cu Dobrogea lui Balica si mai tarziu a lui Dobrotici, iar spre nord-est cu tatarii si moldovenii brodnici."Uite ca am constatat ca pamintul pe care traiesc a fost a dacilor, apoi a romanilor apoi si a cumanilor si pecenecilor, a tatarilor apoi a romanilor etc.A fost interesant sa constat ca dacii au fost nimiciti si am pastrat de la ei mai nimica, de la romani limba care a fost si ea suplinita cu turcisme etc.A fost o gaura negra pentru mine perioada anilor 200 - 1300, mai bine de un mileniu de vreme nu am invatat nimic la scoala despre radacinele poporului meu. Acuma inteleg ca de la daci probabil nu nea mai ramas nimic si ca cu turcii si mongolii mai aproape suntem inruditi :D
0