493

noi date despre arborarea drapelelor

asta e important.http://www.jurnal.md/article/18208/editia nr. 870, 21 Iulie 2009Complicele de la Presedintieautor: Mariana RATAAdevarul despre arborarea tricoloruluiJURNAL a reusit sa afle cateva detalii despre circumstantele in care a fost arborat drapelul Romaniei pe acoperisul Presedintiei. La fel ca si in cazul drapelului UE, arborarea steagului roman nu a fost posibila fara concursul unor persoane responsabile din cadrul institutiei. De aceasta data, este vorba despre inginerul principal al Directiei de administrare a Palatului Prezidential, Nicolae Potcoava.Nicolae Potcoava, inginer principal al Directiei de administrare a cladirii Presedintiei, este de fapt singura persoana care stie exact cum s-au desfasurat negocierile si cine au fost cei care au urcat pe acoperisul Palatului Prezidential si au arborat acolo in ziua de 7 aprilie drapelul romanesc.„Am fost amenintat!”Dupa multiple incercari, JURNAL a reusit sa ia legatura cu inginerul Potcoava care acum este foarte ocupat, dirijand lucrarile de reparatie de la Presedintie. Acesta a recunoscut pentru noi ca intr-adevar, dupa ce a fost arborat drapelul UE, iar cei care au facut-o au coborat, el a fost obligat de vreo zece tineri sa-i conduca pana la usa care duce spre acoperis si sa o deschida pentru a arbora drapelul Romaniei.„Erau vreo zece tineri de vreo 16-20 de ani. Au venit la mine si mi-au spus ca vor sa arboreze tricolorul. Ei practic m-au obligat sa-i conduc spre acoperis, amenintandu-ma. Mi-au spus asa: „Lasa, mosule, ca acum te ridici greu, dar inapoi o sa te cobori repejor”. Stiti, aceste cuvinte pot fi interpretate in doua moduri, fie ca te cobori pe scari, fie in cadere libera de pe acoperis”, ne-a spus Potcoava. El sustine ca pe acoperis, cu tricolorul, au urcat doar patru dintre protestatarii care s-au apropiat de el.Indicatii de a taceaCum aratau acei tineri si cine i-a permis lui Potcoava sa conduca protestatarii pe acoperis pentru a arbora acolo drapelul Romaniei, inginerul a refuzat sa ne spuna. Deschis la inceput de a comunica cu noi, barbatul si-a schimbat atitudinea de indata ce a discutat cu sefii sai (cu cine anume Potcoava a refuzat sa spuna – n.r.). „Ma scuzati, am vrut sa ne intalnim pentru a discuta mai mult, dar mi s-a spus ca nu ar fi bine, pentru ca oricum in viitorul apropiat vom avea o conferinta de presa pe marginea acestui subiect”, ne-a spus angajatul Presedintiei, precizand ca el a depus marturii despre cele intamplate la 7 aprilie la procuratura.Procuratura nu da detaliiContactat de JURNAL, procurorul general Valeriu Gurbulea a refuzat sa ofere detalii despre mersul anchetei in cazul arborarii tricolorului. Gurbulea a precizat doar ca pe moment se lucreaza in acest sens si ca procurorii au reusit sa identifice cateva persoane implicate in acea arborare, care a servit ulterior drept pretext pentru autoritatile moldovenesti pentru a invinui Romania de implicare in organizarea unei incercari de lovitura de stat la Chisinau. Figureaza sau nu numele lui Potcoava in lista celor implicati, nu am reusit sa aflam. Gurbulea a oferit doar un singur nume, cel al lui Anatol Matasaru, despre care sustine ca ar fi avut o legatura cu arborarea drapelului roman. Sotia lui Matasaru, Julieta Savitchi, declara insa ca Anatol a ajuns la proteste in acea zi abia pe la ora 15:00, cand tricolorul era deja pe Presedintie.Ar trebui cercetat in calitate de complicePoate sau nu fi banuit Potcoava de complicitate in arborarea tricolorului? Aceasta intrebare i-am adresat-o ex-procurorului Ion Vazdoga, actualmente director al Centrului Antitrafic. Potrivit lui, amenintarea invocata de Potcoava nu poate fi considerata una reala. „In Presedintie se aflau politisti, el putea apela la ei, putea fugi sau putea arunca cheile de la usa care duce spre acoperisul cladirii. Nu putem spune despre acesta ca a fost constrans sa urce pe acoperis”, ne-a spus ex-procurorul, care considera ca in aceasta situatie, cel mai probabil, angajatul Presedintei ar trebui sa apara in fata judecatii in calitate de complice. Or, conform Codului Penal, complice este persoana care contribuie la savarsirea unei infractiuni prin sfaturi, indicatii, prestare de informatii, acordarea de mijloace sau instrumente ori inlaturarea obstacolelor. Adica exact ceea ce a facut Potcoava.http://www.jurnal.md/article/18208/
0