518

Alina Mungiu Pippidi: Elena Basescu a castigat cum castiga intotdeauna beizadelele, cu cost mare

Reporter: Ridzi e la pamint. E asta razbunarea pentru ca a propus-o pe Elena Basescu?Alina Mungiu Pippidi: E o forma de plata. Dna Ridzi s-a gindit sa faca servicii familiei pe contul banilor publici, al bunului simt, al expunerii la ridicol al tuturor sustinatorilor lui Basescu care nu erau clienti de partid sau familie, ci prieteni.Dai tribut turcului din ograda ta, daca vrei, dar nu din ograda publica, ca noi, vecinii, nu mai platim tribut, ne-am emancipat.Rep.: A fost o conspiratie contra ei?A.M.P.: A fost o coincidenta, pe de o parte, de vederi intre presa independenta si societatea civila, pe de alta, cu interesele presei mogulilor, care a dus practic la unanimitate contra ei. Publicitate Ideea ca „familia” poate apara pe cineva care a actionat atit de la vedere si de prosteste s-a dovedit a fi o prostie, desi dna Ridzi a crezut in ea, a crezut ca va fi sustinuta pentru ca prin caderea ei ar ajunge altii la rind. Sa fie invatatura de minte si altora. Si soldatul credincios, si liderul necredincios trebuie sa fie limitati de anumite reguli. Le calci, loialitatea nu te mai poate apara.Udrea. Elena.Rep.: Cine urmeaza?A.M.P.: Cine a mai facut ca ea. Chiar ea s-a aparat aratind la Elena Udrea, care si ea face favoruri presei, desi ministerul ei nici nu ar trebui sa existe. Dar nu numai asta. Intr-o tara normala se facea o ancheta privitoare la dezvaluirile de la Hotnews cu zece voturi pe sectie pentru „independenta” Elena Basescu. Asta e o forma de frauda electorala.Rep.: Elena Basescu a cistigat?A.M.P.: Cum cistiga intotdeauna beizadelele, cu cost mare. Prietenii zac prin pulbere si praf, aliatii sint discreditati de nu pot scoate capul din casa, dar s-a dovedit ca familia e invicibila. Ma rog, asa cred ei. Pretul de imagine externa si interna e enorm.S-a facut de ris tata-sauRep.: Fapt e ca nu ati reusit sa o opriti.A.M.P.: Nu, desi acesta era scopul meu de baza. Poate pentru ca lasitatea a fost asa de mare la ceilalti, care au tacut milc? A fost o serie neagra, ca sa o scuze pe ea, s-a facut de ris tata-sau, partidul, pentru ca nu o voia a trebuit sa isi faca mea culpa si sa faca lucruri mult mai rele decit sa o fi pus pe lista cum era vorba initial, au trebuit sa transfere voturi si dupa cum se vede si bani de publicitate din fonduri publice. A iesit PSD-ul primul la europarlamentare, iar Basescu e obiect doar de bancuri pe afara. E greu de crezut ca ambitiile unei fetiscare a carei lipsa de cultura se vede si dupa cum arata pot ruina atitea lucruri, dar iata ca se poate.Rep.: Basescu zice insa ca presa e de vina.A.M.P.: Basescu e parasit de inspiratie. Mare noroc are cu contracandidatii lui, care spun pe fata ca se vor amesteca in justitie si astfel se fac de nevotat. Chiar si asa, discursul asta cu copiii care nu ma asculta desi eu le spun, sau ca toata lumea e de vina, numai familia nu, e penibil. Familia nu are ce cauta in politica, dupa cum am spus de la inceput, e doar sursa de slabiciuni si scuze permanente. Basescu s-a incapatinat, vrea sa ne transmita ca vrea un al doilea mandat fara conditii, unul in care face ce vor muschii lui. Or, acesta e un semnal gresit, exact un asemenea mandat devine indezirabil. Cu linia asta a lui ii face pe fostii lui sustinatori sa stea acasa in ziua votului.Ce i-a spus Alina lui BaseRep.: O s-o lase pe dna Udrea sa pice?A.M.P.: Data trecuta cind dna Udrea a demisionat, nu a fost de bunavoie. Eu cind i-am spus presedintelui ca ea nu are ce cauta in viata politica – trebuie sa avem separarari clare intre public si privat, e un test al modernitatii – m-am trezit ca a doua zi ma cauta intermediari din partea ei, sa ne vedem, sa ne cunoastem. Dna Udrea e, ca toate fetele astea, o creatura care nu gindeste decit in termeni de interes personal si nu poate concepe ca in societate exista si etaje superioare, unde oamenii au altfel de motivatii. Daca ne intilneam, despre ce am fi vorbit oare? Ii faceam un desen? Din pacate, nici problema asta nu s-a putut rezolva in privat, cum nu s-a rezolvat nici cealalta. O sa avem alt circ costisitor. E alegerea lor, vor asa, asa o sa fie. Ca altfel primul ministru restructura urgentissim ministerele astea redundante, plus vreo doua la fel de redundante de la PSD, si stateam toti linistiti. Asa cum Basescu da vina pe oricine, dar nu pe copila lui prost crescuta, Boc restructureaza demnitarii dind afara niste soferi. Care nu au fost inca nici macar identificati, totul ca sa salvam ministri de nivel dama de companie; sintem in plin „Senatorul melcilor”.Rep.: Udrea a zis ca aveti ceva personal cu ea. Invidie?A.M.P.: Exact, atita o duce capul, ea nu are orizont dincolo de persoane. Da, visul meu e sa conduc Ministerului Turismului, a carui desfiintare am pus-o din anul 1996 in programul CDR.http://www.cotidianul.ro/alina_mungiu_pippidi_elena_basescu_a_castigat_cum_castiga_intotdeauna_beizadelele_cu_cost_mare-92468.html
0