Atacati de 2 indivizi injurand in rusa, in timpul proiectiei
Dupa cum am scris acum cateva zile pe blog, din 11 iulie proiectam impreuna cu alti colegi documentarul „Adevarul despre 7 aprilie”. Obtinusem autorizatie inca de vineri, 10 iulie, iar conform planului, ar fi trebuit sa proiectam filmul in 5 locatii diferite in zona centrului.Asadar, in primul weekend am fost in preajma havuzului din gradina publica Stefan cel Mare, in ambele cazuri in jurul orei 21:00, pentru ca mai apoi sa incercam un nou loc, bazandu-ne pe ideea ca vom accesa un nou public, in primul rand ca profil. Am ajuns in piata centrala, tot ora 21:00. Evident, era deja pustiu. Mai ramasesera cateva vanzatoare, niste paznici si cativa alti angajati din jurul pietei. Am inceput proiectia si totul mergea bine, cand la un moment dat s-au apropiat 2 politisti (unul dintre ei prezentandu-se drept inspectorul de sector) si o persoana in civil care spunea ca e paznic angajat al intreprinderii de stat (deci ne-municipala) Gara auto. Politia a dorit sa afle daca aveam autorizatie, iar paznicul, daca aveam permisiune de la seful garii. Daca in primul caz am rezolvat lucrurile imediat, pentru ca i-am dat domnului inspector o copie a autorizatiei, atunci in cel de al doilea, a fost mai complicat.Intr-adevar, nu aveam permisiune de la seful garii, iar paznicul ne rugase sa parasim locatia. Am reusit intr-un final sa ii convingem sa ne lase sa finisam proiectia, le-am dat si cate un CD cu filmul. Partea proasta insa a fost ca pentru urmatoarele zile ni s-a sugerat sa obtinem permisiune in scris de la seful garii. Am mers a doua zi sa o obtinem, ni s-a zis ca sunt de acord, dar trebuie sa treaca prin registratura. Am revenit mai tarziu pentru ca era timpul mesei. Odata revenit, colegului meu i s-a zis ca mai are nevoie si de un soi de scrisoare de la partid (Partidul Liberal, n.a.), in care sa se vada clar ca partidul solicita permisiune. Am renuntat atunci din lipsa de timp, dar si pentru ca in orice zi, la orice ora, in parcul central se aduna mai multi trecatori decat in oricare alt loc. Asadar, de dragul continuitatii si bazandu-ne pe faptul ca vom putea avea mai multi spectatori in preajma havuzului decat in oricare alt loc, in special in weekend.Anume aceasta continuitate a fost, probabil, tinta celor 2 indivizi care ne-au atacat sambata distrugandu-ne laptop-ul si ecranul portativ. Cum a fost: in jurul orei 21:40, pe la minutul 20 al proiectiei, in prezenta a circa 55 de spectatori si 4 persoane din echipa de proiectie, din directia bulevardului Stefan cel Mare au trecut in fuga peste laptopul nostru, injurandu-i in rusa pe cei prezenti. Cativa dintre spectatori l-au prins pe unul dintre faptasi, predandu-l politiei (care a ajuns in vreo 7 minute).Noi vom continua proiectiile (inclusiv a filmului “Capcana”) pe acelasi loc pana pe 27 iulie, atata timp cat va fi vreme buna.Va asteptam.