Secretarele noastre de toate zilele
Va propun un experiment. Formati la intamplare un numar de telefon de la o organizatie de stat ori una privata si de cele mai multe ori drept raspuns o sa auziti: “Zdrastvuite!”. Secretarele rusofone sunt in majoritatea cazurilor de la coada sapei ori a vacii, moldovence-tzarance care se cred probabil intelectuale pentru ca vorbesc o limba straina - adevarate poligloate. Altfel nu-mi pot explica de ce raspund in rusa fara sa afle in prealabil daca cel care apeleaza la serviciile lor esti sau nu bastinas. Si daca se mai intampla s-o dea pe romaneste, iti vine sa-ti astupi urechile, atat de afectat vorbesc.Pe de alta parte, zilele astea, o cunoscuta de la Ungheni, sora-medicala, mi-a spus ca a avut probleme deja a doua oara, fiind convocata de medicul-sef sa dea explicatii pentru ca nu vorbea ruseste cu pacientii rusofoni. Nu-mi imaginez o situatie similara, cand un vorbitor de rusa ar risca sa-si piarda serviciul pentru ca nu cunoaste romana.Poate de aceea si sunt asa cum sunt secretarele noastre arogante, desi e putin probabil. De multe ori sunt tentat sa demarez o campanie anti-secretare, impotriva acestor fiinte obtuze care isi imagineaza ca clientii au fost creati exclusiv pentru mofturile si fitele lor.