553

„Chirtoaca sa-ti sfinteasca mormantul!...”

http://www.timpul.md/article/2009/05/28/2336Joi, 28 Mai 2009 Constantin Cheianu O asistenta medicala trecuta de saizeci de ani imi spune ca de Pastele Blajinilor a mers la Cahul, la mormantul parintilor sai. Cativa preoti oficiau in cimitirul din Cahul si ea l-a invitat pe unul dintre ei la mormantul rudelor. La care Sfintia Sa: „Da’ cu cine ai votat?”. „Cu Chirtoaca”. „Apoi sa-l chemi pe Chirtoaca sa-ti sfinteasca!”…Cand l-a rugat pe al doilea preot, s-a repetat aceeasi poveste. „Sfinteau numai mormintele celor care spuneau ca au votat cu comunistii”, imi zice sarmana asistenta. Si tot ea imi povesteste cazul unei rude care, atunci cand a mers sa voteze, a descoperit in liste numele tatalui sau mort cu cativa ani in urma. Acum, ea este persecutata de primar, care o ameninta: „Daca mai sufli vreo vorba despre asta, o sa zbori din lucru”. …De fapt, vroiam sa va spun despre o scena consumata ieri, adica in preziua alegerilor presedintelui R. Moldova. Treceam pe langa terasa Restaurantului „Simpozium”, cea de langa Biblioteca Nationala, si i-am vazut conversand pe doi oameni mari acolo - dnii Kalman Mizsei si Mark Tkaciuk. Cred ca la acea masa se hotara ceva greu de tot!mi-a atras atentia: "Treceam pe langa terasa Restaurantului „Simpozium”, cea de langa Biblioteca Nationala, si i-am vazut conversand pe doi oameni mari acolo - dnii Kalman Mizsei si Mark Tkaciuk. Cred ca la acea masa se hotara ceva greu de tot!" Kalman Mizsei - un ungur care se impotriveste cetateniei romane pt moldoveni... ce are de impartit cu Tkaciuk? in afara poate de faptul ca nutreste resentimente fata de romani pt Transilvania si ungurii de acolo (care nu primesc cetatenie ungureasca?)
0