560

Interviu cu jurnalistul moldovean Vitalie Calugareanu:

REPORTER: Pari a fi convins ca vor exista alegeri anticipate. Crezi ca vor reusi politicienii din opozitie sa reziste "ispitelor" comunistilor? E suficienta o singura tradare. VITALIE CALUGAREANU: Da, sunt convins ca vom avea alegeri parlamentare anticipate. Cred ca Voronin este socat ca nu a reusit sa corupa pe niciunul dintre cei 41 de deputati din opozitie. Un rol psihologic extrem de important pentru ca asa-numitul vot de aur sa nu se scurga spre comunisti l-au avut jurnalistii.Poate ca am fost, pe alocuri, chiar obraznici sa ii punem la tot pasul pe cei mai „vulnerabili” opozanti sa jure practic in fata camerelor de luat vederi, ca nu-si vor vinde votul comunistilor. Dupa ce „ne-am ars” odata in 2005, cred ca un atare comportament al jurnalistilor este indreptatit. Pana la urma, noi doar i-am determinat sa-si respecte o promisiune – aceea ca nu vor vota in niciun caz pentru un presedinte comunist.Eu stiu ca cel putin 4 din cei 41 de necomunisti erau gata sa alunece in schimbul unor sume importante, dar acestia le-au cerut comunistilor sa creeze o astfel de situatie incat nimeni sa nu-si dea seama ca ei „au tradat”. Cu alte cuvinte, comunistii trebuiau sa asigure participarea opozitiei la vot, ceea ce nu au reusit pe 20 mai si, probabil, nu vor reusi nici pe 28 mai.Unul dintre cei trei lideri ai opozitiei mi-a marturisit personal, dupa o emisiune, ca el ar vrea ca cei 41 sa inainteze un candidat la Presedintie si sa voteze toti pentru el, ca sa demonstreze cat de bine sudata este opozitia.Atunci am simtit prima data cum se clatina opozitia, dar iata ca totusi rezista. Au fost aplicate si altfel de metode de persuasiune cum ar fi santajul, dosarele penale si, se pare, chiar ca s-a ajuns pana la copiii deputatilor din opozitie. Despre aceasta, insa, liderii politici au spus ca vor vorbi dupa 28 mai. Acum ii dau dreptate unui politician de la noi care a spus ca „nu Voronin cauta „votul de aur”, ci procuratura si securitatea”. http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-5749989-jurnalistul-moldovean-vitalie-calugareanu-sotia-mea-cruci-cand-citi-acest-interviu.htm
0