494

In 33 de scoli din Transnistria se invata in „moldoveneste"

Unde merg la studii absolventii scolilor moldovenesti cu alfabet chirilic?Intamplator sau nu, elevii transnistreni ce au invatat 10 ani in asa-numita „moldoveneasca” cu alfabet chirilic, par sa nu-si faca prea mari probleme cand se gandesc la continuarea studiilor, chiar daca nicaieri in afara Transnistriei nu se foloseste limba pe care ei o numesc „moldoveneasca”.Cei care sunt bine informati si stiu ca diploma de studii superioare obtinuta la Chisinau le ofera mai multe avantaje decat cea primita la Tiraspol, par pregatiti, asa cum se cere, sa faca un an suplimentar de facultate decat absolventii liceelor din Moldova si sa recupereze aici programul de studii.Desi vorbeste destul de greu „moldoveneste”, Irina, o absolventa a scolii din satul Sucleia, raionul Slobozia, spune ca vrea totusi sa invete la Universitatea de Stat din Chisinau: „Eu am discutat cu parintii unde sa merg sa invat – la Chisinau sau la Tiraspol - si pentru ca am rude la Chisinau, voi merge acolo, pentru ca Chisinaul imi va da noi posibilitati. Diploma obtinuta acolo este recunoscuta de toate tarile”.Din institutiile superioare de invatamant, in asa-numita limba moldoveneasca se mai preda doar la Universitatea din Tiraspol. Locurile in grupele moldovenesti sunt insa tot mai putin solicitate in ultimii ani, la fel cum scade si numarul elevilor din scoli ce invata in moldovenesete, aflam de la directorul adjunct al scolii din Sucleia, Elena Baranova: In acest an avem 22 de absolventi. Din ei, 16 – invata in limba rusa si 6 in limba moldoveneasca. Vreau sa spun ca in general, numarul elevilor ce invata in moldoveneasca scade treptat, pentru ca majoritatea merg in scolile rusesti.Am intrebat-o pe Elena Baranova daca studiile in limba moldoveneasca nu ii lipseste cumva de perspective pe tinerii transnistreni: „Nu as vrea sa ascund, intr-adevar, dificultati sunt. Dar numai la inceput, dificultati de adaptare. Apoi insa practic in doua-trei luni de aflare la Chisinau, elevii nostri incep sa vorbeasca cu mult mai frumos decat aici la noi. La Sucleia nu se vorbeste o limba tocmai curata, sa zicem asa”.Ar fi avut elevii mai putine probleme daca ar invata limba moldoveneasca cu alfabet latin? am intrebat-o pe profesoara de limba moldoveneasca cu alfabet chirilic a scolii din Sucleia, Natalia Dehtiarenko: „Cred ca fiecare copil poate alege. Noi locuim in republica moldoveneasca nistreana si daca conducerea noastra a decis ca trebuie sa ne studiem limba cu alfabet chirilic, noi o invatam anume asa. Noi lucram si traim dupa standardele Transnistriei”.Ca o masura de „consolidare a increderii”, Guvernul de la Chisinau rezerveaza in fiecare an un numar destul de mare de burse la facultati pentru elevii din Transnistria. Deocamdata nu prea exista parghii pentru verificarea autenticitatii actelor de studii eliberate de autoritatile regiunii nerecunoscute. Cu toate acestea Chisinaul le recunoaste si echivaleaza notele, pentru ca elevii sa poata participa la concursul de admitere. Astfel, nota 3 din sistemul rusesc/transnistrean de evaluare a cunostintelor este echivalata cu nota 5,5 din sistemul de 10 puncte, folosit de Chisinau, nota 4 – cu 7,5 si nota cea mai inalta in Transnistria – nota 5 – este echivalata la Chisinau cu nota 9,5.Aceasta echivalare, considerata prea lejera in raport cu rigorile notelor 9 si 10 din sistemul folosit de Chisinau, ii nemultumeste de multe ori pe elevii celor 6 scoli cu predare in limba romana din Transnistria, supuse destul de des diferitelor presiuni din partea autoritatilor de la Tiraspol. Cu toate acestea, elevii se consoleaza cu ideea ca nivelul de cunostinte obtinut de ei in aceste scoli este mai pretios decat notele. In plus, ei nu fac anul suplimentar ca si cei din scolile „moldovenesti”.Alexandru, elev in clasa a 12 a Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol: „In vremea cand scoala noastra a fost inchisa pentru jumatate de an, eu m-am transferat la scoala moldoveneasca cu alfabet chirilic nr. 4 din Tiraspol. Am invatat acolo o luna-doua si am revenit in liceul romanesc. A fost cam cu doi ani in urma. Am inteles ca nu poti ajunge departe cu studiile de acolo. Aici insa avem mai multe sanse. Dupa clasa a 12-cea sustinem bacalaureatul si avem totul ca in palma. Vecinii din scoala moldoveneasca sunt baieti cumsecade. Comunicam de la egal la egal, intelegeti? Noi toti suntem egali, dar suntem diferiti”.Potrivit statisticilor transnistrene, 33 de scoli din regiune invata in „moldoveneste”, adica 17 la suta din institutiile preuniversitare.
0