637

Viza pentru Moldova, misiune imposibila

Dupa revolta inabusita de la Chisinau, barajul birocratic ridicat de autoritatile moldovene in calea romanilor care vor sa treaca granita de est functioneaza impecabil.„Buna ziua! Numele meu este X, sunt cetatean roman si as dori sa ajung in Republica Moldova pentru aproximativ o saptamana, cu scopul de a vizita un prieten. Stiu ca am nevoie de o invitatie din partea Biroului pe care il reprezentati. As vrea sa-mi spuneti de ce informatii si de ce documente este nevoie pentru obtinerea invitatiei. Va multumesc anticipat!” Am trimis acest e-mail, in repetate randuri, la adresa migrare@moldova.md, trecuta pe site-ul Biroului de Mi gratie si Azil al Republicii Moldova. E o tentativa de a apuca de-un capat firul birocratic intins de autoritatile moldovene, dupa revoltele anticomuniste din centrul Chisinaului: ne punem in postura romanului care vrea sa ajunga in Republica Moldova, cu treaba sau, asa cum scriam, doar pentru a-si vizita vreo cunostinta. Fara sanse de reusita: respectiva adresa de e-mail este inexistenta, iar mesajele se intorc la expeditor. Vocea enervata care raspunde la telefonul Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti ne confirma insa ca singura sansa se afla la Chisinau: „Trebuie sa obtineti invitatia de la Biroul de Migratie si Azil de la Chisinau, dupa aceea veniti la noi pentru viza”. Un „11 septembrie” moldovenescReluam asadar incercarile de a ajunge la Biroul de Migratie si Azil, de data aceasta telefonic. Un amanunt: numerele care apar pe acelasi site - unul destinat atat basarabenilor, cat si strainilor, sunt trecute fara prefix de localitate si de tara, asa ca dureaza pana binevoitorul turist roman se informeaza temeinic cu privire la evolutia sistemului moldovenesc de apelare. Punem cifrele cap la cap, telefoanele suna insa in gol. La un moment dat, o voce anunta, in limba rusa, ca abonatul nu poate fi apelat pentru moment. Colegii de la „Jurnal de Chisinau” au aflat care este motivul, direct de la Birou: functionarii se plang ca sunt asaltati de cererile depuse fizic, n-au timp si de telefoane. Singura salvare a cetateanului roman e sa aiba o cunostinta cu suficient timp liber pentru a umbla pentru pretioasa viza. Acesta trebuie sa prezinte o declaratie care sa specifice scopul vizitei romanului, o copie dupa actul sau de identitate, una dupa pasaportul persoanei invitate si sa plateasca o taxa in valoare de 45 de lei. „Cand si cand, usa se descuie pe dinauntru si o persoana de la paza permite la cate o persoana, doua sa intre. Cineva remarca ca nici in America, dupa atentatele de la 11 septembrie, nu a fost atat de dificil sa ajunga”, scriu ziaristii de la „Jurnal de Chisinau”. N-a fost niciun „11 septembrie” in Republica Moldova, ci doar un „7 aprilie” urmat de acuzatii si de un crancen razboi functionaresc. Republica Moldova devine astfel o destinatie aproape interzisa romanilor: cifrele autoritatilor romane, dar si ale transportatorilor din cele doua tari indica scaderi importante ale traficului de calatori: aproximativ 25% doar in prima luna. Este prea devreme pentru a calcula efectele economice ale masurii: cifrele reci ar putea insa cantari mai mult decat orice impact emotional."E absurd ce se intampla, se pun niste conditii tampite: iti trebuie invitatia, iti cer bilet dus-intors, trebuie sa declari pe ce traseu mergi, chiar daca esti transportator autorizat si ai un grafic aprobat. Eu aveam treaba acolo si n-am putut ajunge. Romanii, pur si simplu, nu mai merg in Moldova de cand s-a bagat viza.", Dumitru Dumitrescu, patronul unei firme de transport persoane POZA: Numarul strainilor care au vizitat Republica Moldova in anii precedenti http://85.9.7.40/imagemanager/images/2009/mai/25/moldova%201.jpgrestul aici: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/852188/Viza-pentru-Moldova-misiune-imposibila/http://tinyurl.com/qppnp8
0