CULMEA COMUNISMULUI IN MOLDOVA: Taxa pe bataie!
Familiile celor arestati sunt obligate sa plateasca „intretinerea” detinutilor. O zi dupa gratii costa 5,90 lei moldovenesti. Comisariatul general de politie din Chisinau, unde se afla inchisi multi tineri retinuti de fortele de ordine in urma protestelor anticomuniste, le solicita familiilor sa plateasca o „taxa de in tretinere” pentru detinuti! O zi dupa gratii costa 5,90 lei moldovenesti (1,5 lei). „Militienii” sustin ca banii reprezinta contravaloarea meselor din meniul zilnic al regimului de detentie. EVZ a discutat ieri cu Ion Cretu, nascut in decembrie ’89, pe vremea cand tinerii din Europa de Est daramau comunismul. La 20 de ani de atunci, studentul povesteste ca „hrana” pe care parintii trebuie sa o achite catre politie consta „intr-un fel de ceai - apa chioara” si „laturi bune de dat la porci”. Si multa bataie.JUSTITIE ORIGINALACate rani, atatea zile de arestDupa cinci zile de detentie, pentru studentul Ion Cretu a venit momentul sentintei. Detinutii au fost impartiti in loturi si dusi la tribunal. Acolo soarta li s-a hotarat fara ca vreunul dintre ei sa poata deschide gura. „Ni se striga numele, iar judecatorul hotara pentru fiecare cate zile de arest administrativ meritam. Cei cu urme de batai mai vizibile primeau mai multe zile, ca sa iasa dupa ce le trec ranile. Eu am iesit, fiindca nu aveam multe vanatai”, a povestit tanarul pentru EVZ.TAXA PE BATAIE!Comisariatul general de politie din Chisinau, unde se afla inchisi multi dintre tinerii retinuti de fortele de ordine in urma protestelor anticomuniste, le solicita familiilor detinutilor sa plateasca o „taxa de intretinere”! O zi dupa gratii costa 5,90 lei moldovenesti. „Militienii” sustin ca banii reprezinta contravaloarea meselor din meniul zilnic din detentie. Din povestea zguduitoare pe care un tanar care a stat inchis in celulele Comisariatului a spus-o trimisilor speciali ai EVZ la Chisinau reiese insa ca „hrana” pe care parintii trebuie sa o achite consta „intr-un fel de ceai - apa chioara”, „o felie de paine uscata” si „laturi bune de dat la porci”. Si multa bataie. Inchisoare in rate „Am fost la comisariat, dar nu m-au lasat sa-mi vad copilul. Doar mi-au spus ca trebuie sa le platesc 81 de lei pana acum pentru mancarea pe care zic ei ca i-o dau”, a povestit pentru EVZ, sub protectia anonimatului, mama unuia dintre tinerii aflati in arest. „Pot sa platesc oricat, e feciorul meu, dar eu nu stiu daca el chiar primeste ceva. Aveau o hartie semnata de baiat pe care mi-a zis politistul ca tin evidenta meselor, dar poate il silesc sa o semneze si el moare de foame. Or sa-l mai tina in arest, l-au condamnat la 15 zile. Daca nu am toti banii, mi-au zis sa platesc in rate”, spune, cu disperare in glas, femeia. Restul aici: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/847806/CULMEA-COMUNISMULUI-IN-MOLDOVA-Taxa-pe-bataie/