571

Traian Basescu: Aproape un milion de cetateni ai R. Moldova doresc cetatenie romana

Traian Basescu: Aproape un milion de cetateni ai R. Moldova doresc cetatenie romana, printre care sunt si moldoveni de origine rusa Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost invitatul unei Editii speciale difuzate marti seara de TVR 1. Intr-o discutie cu moderatorul Luca Niculescu, seful statului a declarat ca tara noastra va face tot ce se poate pentru ca relatiile cu Republica Moldova sa se normalizeze si ca e o chestiune de zile pana la instalarea noilor structuri la Chisinau, moment in care reluarea dialogului va fi o prioritate. Principalele idei expuse de Traian Basescu:Alegerile din Basarabia nu trebuie sa afecteze perspectiva europeana a cetatenilor moldoveni. Marea noastra batalie a fost ca, in final, cu tot efortul, Moldova sa fie inclusa pe lista tarilor care sa adere la UE. Nu stim daca printre cei arestati in beciurile politiei de la Chisinau sunt si cetateni romani. Este un abuz fara margini a puterii din Moldova.Daca ne-am lua dupa autoritatile de la Chisinau, ar fi trebuit sa stam cu mainile sus, sa expulzam ambasadori...se asteptau la contramasuri, dar n-am raspuns, cum n-am raspuns nici la expulzarile anterioare.Nu ne grabim sa facem afirmatia ca au fost fraudate alegerile.Am avut alta perceptie fata de cea pe care am avut-o in 1989. Am privit cu alti ochi ce s-a intamplat la Chisinau, fata de Revolutia din decembrie.Din punctul meu de vedere, in ceea ce s-a intamplat la Chisinau, Rusia nu a avut niciun amestec. Si nu cred ca Rusia va sustine abuzurile puterii de la Chisinau. Nu spun ca le va condamna, cel mult va fi neutra, dar nu un aparator.Noi vom face tot ce tine de noi ca relatiile cu Republica Moldova sa se normalizeze si sa reinnodam dialogul. E o chestiune de zile pana la instalarea noilor structuri si va fi o prioritate reluarea relatiilor. In momentul de fata sunt depozitate la Ambasada romana din Chisinau 650.000 de plicuri cu cereri de cetatenie. In aceste plicuri sunt intre 800.000 si un milion de cereri de cetatenie, pentru ca multe contin cererile unor familii intregi. Printre acestia sunt si moldoveni de origine rusa. Destul de putini raman sa munceasca in Romania. Este de fapt dorinta tinerilor din R. Moldova de a avea sansa europeana: de a invata sau de a munci in Europa.
0