Ce cred fratii de pe celalalt mal…
George Simion are 22 de ani si este masterand in istoria comunismului la Facultatea de Istorie a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi. El este unul dintre liderii grupului de actiune “Noii Golani”, care se bazeaza pe patriotism si atitudine civica. Numele grupului se trage de la miscarea anticomunista din anii ‘89 - ‘90 din Romania. Grupul organizeaza diferite actiuni, de care sigur ati auzit - campaniile “Basarabia, pamant romanesc”, “Eroii nu mor niciodata” sau “Salvati Rosia Montana”. Conducand actiunile grupului “Noii golani”, George Simion a avut ocazia sa fie arestat atat in Romania, cand a aprins lumanari pentru eroii Revolutiei tocmai de ziua lui Ion Iliescu, cat si de curand, in Republica Moldova, unde pregatea manifestarile dedicate zilei de 27 martie. Noi l-am intalnit in Vaslui la putin timp de la eliberarea sa si l-am intrebat despre diferentele dintre Romania si Republica Moldova, atat in ceea ce priveste arestul, cat si referitor la sistemul politic, alegeri, reactie publica si media.- De ziua lui Ion Iliescu ai aprins lumanari pentru eroii Revolutiei si ai fost arestat. Care e diferenta dintre arestarea de atunci si cea din Republica Moldova?- Nu este nicio diferenta. Ori politia din Romania, ori cea din Republica Moldova, totuna e. Ambele se trag din militiile comuniste si sunt la fel de needucate prin abuzurile pe care le comit. Singurul lucru care ii face sa isi mai reduca nivelul abuzurilor este prezenta presei.- De ce anume ai fost arestat de ziua lui Iliescu?- Nici eu nu stiu, sincer…- Care a fost motivul, din punctul tau de vedere si care a fost motivul retinerii din punctul lor de vedere?- Din punctul lor de vedere, am adus expresii jignitoare unui grup de persoane de varsta a treia, fapt ce a dus la indignarea acestora. Drept urmare, am primit o amenda de doua milioane pe care am contestat-o si sunt sigur ca voi cistiga procesul, mai ales ca la completarea datei, in loc de 3 martie 2009, au scris 3 martie 2008.- Din cate am inteles, ei au fost indignati de perturbarea linistii publice prin aprinderea unor lumanari…- Asta spune totul despre nivelul lor de inteligenta, dar astea sunt fortele de dezordine din Romania.- Si nici nu erau adresate lui Ion Iliescu, ci eroilor de la Revolutie. Ei au inteles asta?- Noi am fost sa-i uram fostului presedinte Iliescu “La Multi Ani!” ca sa ajunga sa plateasca pentru toate crimele comise.- Te-ai simtit abuzat in acel moment?- Da, m-am simtit abuzat de organele statului care ar trebui sa ne apere, dar din pacate nu o fac si apara puterea politica.- Referitor la arestarea de vineri seara - in ce context s-a intamplat?- Am fost in Basarabia impreuna cu un prieten - unul dintre organizatorii manifestatiilor ce urmau sa aiba loc pe 27 martie, si in drumul spre casa lui, in blocul in care sta, am fost opriti de politisti in civil din Republica Moldova, sclavi ai puterii comuniste de acolo. Am fost luati pe sus si dusi la comisariatul de politie si bagati in arest pentru 12 ore intr-un subsol din Comisariatul Botanica din Chisinau. Imediat ce ne-au arestat ne-au luat telefoanele si ni le-au inchis. Eu aveam la mine o foaie pe care aveam notate numele mai multor basarabeni pe care ii cunosc, precum si numerele lor de telefon, dar am fost inspirat sa o ascund in chiloti pentru a nu fi gasita de politisti, caci altfel era de rau pentru cei din lista. Ei bine, acolo, in arest, am stat fara avocat, nu ni s-a permis sa sunam pe nimeni, nu am putut sa contactam Ambasada Romaniei. Prietenul meu, care este cetatean basarabean este inca arestat si sper din tot sufletul ca situatia in cazul lui sa se remedieze.- Am inteles ca ai avut parte si de un proces in acest timp. Ce s-a intamplat in timpul procesului?- A fost un simulacru de proces. Judecatorul respectiv venise cu sentinta deja formulata si cu doi martori care au spus numai minciuni. Acei doi martori erau cetateni turci si abia vorbeau limba romana.- Ce au sustinut martorii?- Va spun din ce mi-a fost tradus din rusa - unul dintre martori a spus ca am injurat politia, iar celalalt, ca m-am certat cu un grup de oameni, fapt ce a dus la aparitia politiei. Declaratiile lor se contraziceau, dar judecatorul, in cinci minute, a luat hotararea pe care o avea de dinainte scrisa, fara a mi se permite dreptul la un avocat.- Foarte multi oameni au fost opriti de la vama in contextul apropierii zilei de 27 martie, dar si a alegerilor. Care a fost, din punctul tau de vedere, motivul pentru care tu ai fost lasat sa intri?- Pe 26 si pe 27 martie, Basarabia a fost un teritoriu interzis romanilor. Eu am preconizat aceasta masura si tocmai de aceea am mers cu o zi inainte, pe 25, ca sa nu am probleme. Faptul ca autoritatile comuniste au interzis accesul cetatenilor romani arata cat de inspaimantati sunt de faptul ca populatiile de pe cele doua maluri ale Prutului pot lua legatura si isi pot descoperi istoria comuna si faptul ca diferentele dintre moldovenii din dreapta si stanga Prutului sunt prea mici.- Care au fost cele mai uzitate motive expuse de autoritatile comuniste romanilor carora li s-a interzis accesul in Republica Moldova?- Autoritatile respective, de la vama, nu sunt decat agenti de securitate, sclavi ai regimului lui Voronin. Primei persoane intoarse i s-a spus ca presedintele Voronin nu doreste sa-l primeasca in tara. Alte motive aberante invocate: faptul ca nu au invitatii oficiale de vizita de la autoritati, faptul ca nu au testul HIV facut. Astea trebuie puse in seama comunistilor si in niciun caz nu trebuie sa-i acuzam pe basarabeni, care desi au fost speriati si amenintati pentru a nu iesi in strada pe 27 martie, au facut o sarbatoare reusita in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau.- Ce crezi ca se intampla de fapt in Republica Moldova, la momentul actual, in preajma alegerilor?- Pentru romani e o adevarata drama. Libertatea lor de expresie este interzisa. Eu cred ca in acest moment puterea comunista vede ca pierde teren si ca nu mai are cum sa cistige alegerile, oricat ar incerca sa le fure. Numai printr-o frauda enorma ar putea cistiga alegerile din 5 aprilie. Sunt speriati de gandul ca fratii nostri de peste Prut isi amintesc de Romania si spun raspicat ca sunt romani si punctum, dupa cum a spus marele Eminescu.- Cei de acolo au fost sub o putere comunista mai mult decat am fost noi. Noi am scapat acum 20 de ani, la ei calvarul s-a prelungit. Care sunt repercursiunile din punctul tau de vedere?- Fiind masterand in istoria comunismului, stiu ca gradul de represiune comunista in Basarabia a fost mult mai puternic Deportarile in Siberia au fost practic foarte uzitate de liderii URSS. Simplul fapt ca te declarai roman iti aducea deportarea in siberiile de gheata, iar nivelul de frica inoculat populatiei este destul de mare. De aceea, noi, ca romani, ar trebui sa-i ajutam pe fratii din Basarabia sa-si capete curajul si sa se ridice impotriva puterii bolsevice.- In inima Basarabiei, chiar in Chisinau, exista un primar pro-roman, anti-comunist. Cum de a fost posibil asa ceva si care este, daca exista, influenta lui in teritoriu?- Televiziunile libere, presa libera si - mai nou - internetul - au ajutat ca in Chisinau oamenii si curentul pro-romanesc sa domine si un primar de 29 de ani - cat avea atunci DorinChirtoaca - sa cistige. Cu cat tehnologia si cu cat inovatiile mass-media vor ajunge in orasele mai mici si apoi in sate - cu atat lumea se va trezi si va vedea ca pentru Basarabia, caleaeuropeana este calea de urmat.- Acelasi Dorin Chirtoaca, la o prelegere sustinuta de curand in aula Facultaii de Drept a Universitatii din Bucuresti, a implorat, practic, studentii moldoveni de acolo sa se intoarca in Republica Moldova, chiar si pe un salariu mizer, pentru a incerca sa schimbe ceva. Exista vreo speranta in acesti studenti?- Daca se intorc in Basarabia, da. Daca se scolesc in Romania si se vor intoarce in Republica Moldova, este bine. Insa este mult de discutat si la nivelul de integrare a studentilor basarabeni in cadrul studentilor romani. Statul roman face prea putin pentru ca studentii basarabeni sa intre in colective alaturi de studenti din Ardeal sau Muntenia si studentii basarabeni reprezinta acum un grup ca o secta. Ar trebui sa interactionam mai mult cu ei. Cel mai bine ar fi sa nu mai asteptam acest lucru de la autoritati.- Vorbeai mai devreme despre presa din Republica Moldova. De curand, TVR-ului i s-a retras licenta de a emite pe teritoriul Republicii Moldova, iar in spatele deciziei pare a fi insusi Voronin. In acelasi timp, postul Antena International al grupului Intact a patruns pe spatiul eliberat. In acelasi context, la Antena 1 au aparut de curand voci in dezbateri publice care au criticat in termeni duri pe toti moldovenii, ca urmare a reactiei autoritatilor comuniste. Ce se intampla la Intact? De ce exista aceste tendinte?- E vorba de politici editoriale dictate de interese economice, iar interesele economice ale unor oameni de afaceri din Romania sunt clar directionate catre est.- Ne referim numai la Dan Voiculescu?- Nu numai. Si la Dinu Ptriciu, si la Sorin Ovidiu Vantu. Dar nu vad o finalitate a acestui lucru. Promovand faptul ca acolo sunt romani si facand oamenii de langa noi sa inteleaga acestlucru, numai asa putem schimba ceva. Dar nu vom putea niciodata sa schimbam partenerii de afaceri ai lui Sorin Ovidiu Vantu sau ai lui Dan Voiculescu.- Ce crezi ca se va intampla la alegerile din Republica Moldova? Care va fi rezultatul?- Sunt trei partide politice democratice - ma refer la PL, PLDM si AMN - care vor reusi sa faca o coalitie similara intrucatva CDR-ului din 1996. Nu va fi insa schimbarea pe care ne-am dori-o cu adevarat, dar, la fel ca in cazul nostru, vom fi martorii unei evolutii. Am speranta ca pe 5 aprilie va incepe aceasta evolutie catre raul cel mai putin rau din punctul de vedere al pastrarii identitatii nationale a romanilor de acolo.- Ce se intampla din punct de vedere economic in Republica Moldova? Cine are puterea economica de acolo?- Daca ar fi sa nominalizez o persoana, aceasta ar fi Oleg Voronin, fiul presedintelui Voronin, dar si clanul mafiot care a stapanit Republica Moldova. E de retinut si existenta investitorilor rusi, atat in domeniul cultural, de unde se rasfrang influente asupra tuturor domeniilor de viata. Pe cand Rusia se intereseaza foarte mult si exista zeci de posturi rusesti, Romania nu face nimic pentru romanii de acolo si pentru pastrarea limbii si traditiilor din Basarabia - nu investeste in presa, iar singurii bani dati sunt mai mult pentru a acoperi afaceri murdare si pentru a spala bani - este cazul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni - institutie care este conceputa nu pentru a ajuta romanii din jurul granitelor, ci pentru ca unii din demnitarii nostri sa mai cistige ceva banuti de pe urma noastra, ca platitori de taxe.- Cat de oportuna crezi ca ar fi, in acest moment, unirea Romaniei cu Basarabia?- Nu-ti face iluzia ca in Romania, din punct de vedere economic, suntem mult deasupra Republicii Moldova. Si in Romania, puterea economica este detinuta de niste indivizi obscuri, condusi, la randul lor, de alte forte.- Si totusi militati pentru asa ceva…- Militam pentru ca sangele apa nu se face. Niciodata nu putem sterge cu buretele faptul ca suntem romani si cei de peste Prut sunt si ei romani si destinul nostru este impreuna, uniti in cuget si in simtiri.- Fara a minimaliza tot ce ai spus mai devreme, acestea sunt singurele sperante legate de unire?- Daca noi vom continua si vom face tot ce sta in puterea fiecaruia… Nu ma refer neaparat la o unire teritoriala, ci la pastrarea romanitatii dincolo de Prut. Acesta nu este un lucru mic si s-a dovedit de multe ori in istorie faptul ca vointa populara face mult mai mult decat interesele unora sau altora.- De ce crezi ca pana acum nu s-a facut un referendum pentru unire de ambele parti?- Pentru ca la noi tara a fost condusa de fosti KGB-isti, fosti activisti de partid…- Numeste-i!- Ion Iliescu, de exemplu, omul care a avut sansa unirii si care a refuzat o unire in 1992 la Iasi.- In ce termeni a refuzat-o?- In termenii in care presedintele Mircea Snegur a venit la el si i-a spus: “Domnule presedinte, haideti sa facem ceva, hai sa unim Romania cu Republica Moldova!”. Si Iliescu i-a spus: “Mare om o sa fie ala care o sa faca unirea!”. Iar Snegur i-a replicat: “Haideti sa facem noi, domnule presedinte”. Iar in stenograme, dupa aceasta replica, gasesti o tacere din partea lui Iliescu. Nu se vrea aceasta unire. Au mai fost niste declaratii din partea lui Basescu, dar oamenii care ne-au condus sunt reprezentantii unei clici ordinare care nu are niciun interes ca romanii sa fie uniti.- Ce rol are Basescu in acest context?- Basescu este parte a unui intreg, e parte a aceluiasi sistem. Oamenii care ne conduc azi ne-au condus si inainte. A fi anti-Basescu sau pro-Basescu e un circ ieftin, pentru prosti.- De ce crezi atunci ca postului national de televiziune, deci unei televiziuni a statului roman, i s-a interzis emisia in Republica Moldova, in timp ce grupului Intact, evident si in mod fatis anti-Basescu, i s-a dat unda verde?- Antenele sunt posturi comerciale, care semneaza contracte cu cine vor, iar la postul public de televiziune nu s-a ocupat nimeni de aceasta lupta, pentru a cistiga spatiu de emisie…- In speta statul roman nu s-a ocupat…- Exact! Si daca statului roman nu-i pasa de romanii de aici, ce asteptari sa mai avem, ce sperante de a-i pasa de romanii din Basarabia? Statul e un organism care isi bate in continuu joc de noi.- Depinde rezultatul alegerilor din Republica Moldova de orice element din Romania - fie el insignifiant sau major?- Si aceasta situatie, legata de interzicerea accesului romanilor in Basarabia, schimba datele problemei la alegerile viitoare. Presa de acolo a preluat aceasta reactie si a prezentat-o pana intr-acolo incat oamenii spun ca le-a ajuns si ca e absurd ce se intampla. In ceea ce priveste alte aspecte, este de ajuns ca Basescu sau un politician din Romania sa isi exprime speranta ca populatia de acolo sa nu mai voteze cu comunistii, pentru ca oamenii de buna credinta de acolo sa aiba o speranta, sa vada ca le suntem aproape.- Crezi ca vocea unui politician roman va fi auzita peste Prut?- Cu siguranta vocea lui Basescu s-a facut si se va mai face auzita in Republica Moldova.- Imi place sa interpretez drept o lupta tot ceea ce faceti voi, adica “Noii golani”. Dar cat de crancena este aceasta lupta?- Lupta este crancena in masura in care avem oameni care sa o duca. Lupta va fi foarte crancena daca o vom duce pana la capat si vom continua sa ne ducem in Republica Moldova de fiecare data cand va fi o sarbatoare nationala si vom continua sa facem mitinguri pro-Basarabia. Va fi crancena atat timp cat soarta poporului nostru sta in asta pentru ca nu-i va pasa niciunui politician sau niciunui german sau vreunui alt popor din Uniunea Europeana de noi. Noi suntem cei care trebuie sa ducem mai departe desteptarea neamului.- Pe cine ar trebui sa invingem in aceasta lupta? Pe rusi? Pe comunistii moldoveni? Pe altcineva?- Cred ca singurii nostri dusmani in aceasta lupta sunt romanii si indiferenta lor.