945

Peste 160 de romani nu au fost lasati sa intre in Republica Moldova, in ultimele 24 de ore

Peste 160 de romani au fost opriti incepand de ieri, la vama, nefiind lasati sa intre in Republica Moldova. Oamenii spun ca au fost intorsi din drum sub diferite pretexte, insa de cele mai multe ori fara nicio explicatie."Incepand de ieri, am inregistrat un numar de peste 140 de cetateni romani carora nu li s-a permis intrarea pe teritoriul Republicii Moldova (...) Majoritatea romanilor carora nu li s-a permis accesul pe teritoriul Republicii Moldova au mentionat faptul ca nu li s-a dat nicio explicatie asupra motivului nepermiterii", a declarat Vasilica Tataru, purtator de cuvant Politia de Frontiera.Cativa dintre cetatenii opriti la vama au povestit la Realitatea TV ce li s-a intamplat. Emilia Feier este o profesoara din Targu Mures care facea parte dintr-un grup de 25 de turisti. Ar fi trebuit sa ajunga la Strajeni, la un spectacol folcloric, de Ziua Basarabiei."Ieri am fost opriti la Albita...pe motiv de carte verde", a povestit Emilia Feier, profesoara.In acelasi timp, alti 16 romani care calatoreau aseara cu trenul Bucuresti- Chisinau au fost opriti la Ungheni, unde vamesii moldoveni le-au spus sa coboare si sa revina in tara."Practic, ne-au fortat, pentru ca am fost dati jos din pat, pentru ca eram in cuseta, am fost tinuti intr-o sala neincalzita o ora si jumatate, dupa care am fost obligati sa ne urcam intr-un tren care ne ducea la Iasi", a spus Maria Dobrovicescu, calator. Citeste mai mult despre cei 16 romaniTot ieri, politistii de frontiera de la vama Leuseni au intors din drum doua delegatii ale consiliilor judetene din Iasi si Vaslui, care trebuia sa participe la cvorumul presedintilor de raioane din Republica Moldova.Sase cetateni romani au fost intorsi astazi de la frontiera cu Republica Moldova, autoritatile moldovene nepremitandu-le accesul prin punctul de trecere a frontierei Leuseni, sub pretextul ca nu au acte medicale care sa ateste ca nu sunt infectati cu HIV.Acestia au povestiti la intoarcere ca li s-a refuzat trecerea frontierei deoarece nu detineau documente prin care sa-si motiveze prezenta in Republica Moldova si nici adeverinte medicale care sa arate ca nu sunt infectati cu virusul HIV."Ajunsi in vama, nu au intrebat cine suntem, unde mergem, au cautat tot felul de motive si nu ne-a fost permisa intrarea in Republica Moldova, pe motive nu stiu, nu ne-au dat niciun fel de motiv", a precizat Vasile Mihalachi, presedintele consiliului judetean Vaslui."Sa luam o pozitie chibzuita si nu vom adopta o pozitie similara pentru ca asta se potriveste statelor subdezvoltate care iau aceste decizii la nervi", a spus Constantin Simirad, presedinte CJ Iasi.Primarul Chisinaului condamna actiunile autoritatilor moldovene"Din pacate, autoritatile Republicii Moldova, comunistii au gresit si au interpretat ca acesti oameni, acesti delegati vin sa organizeze manifestari cu ocazia zilei de 27 martie pentru a marca Unirea Basarabiei cu Romania, acum 91 de ani", a declarat Dorin Chirtoaca, primarul orasului Chisinau.Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, asteapta explicatii de la omologul sau moldovean"Am cerut nu doar clarificari, ne-am explicat si ingrijorarea totodata in legatura cu gesturi care sunt inexplicabile sub aspectul rationalitatii acestora (...) Este inacceptabil ca romanii sa fie dati jos din tren si sa fie intorsi in tara, blocandu-li-se o deplasare care nu are deloc ratiuni ofensive", a declarat Diaconescu. Vezi declaratia integrala a ministrului de Externe. :http://www.realitatea.net/diaconescu-a-cerut-explicatii-autoritatilor-moldovene-legate-de-romanii-intorsi-la-granita_483536.htmlSursa: http://www.realitatea.net/peste-160-de-romani-nu-au-fost-lasati-sa-intre-in-republica-moldova--in-ultimele-24-de-ore_483591.html
0