Li s-a interzis accesul in propria lor tara!
REPRESIUNE! Li s-a interzis accesul in propria lor tara! Unui grup de 50 de tineri basarabeni, studenti in cadrul Universitatii „A. I. Cuza“ Iasi, i s-a refuzat categoric ieri dreptul de acces in R.Moldova, prin punctul de trecere a frontierei Leuseni.Vamesii, subordonati sistemului comunist din tara vecina, nu si-au justificat sub nicio forma atitudinea. Studentii, recunoscuti ca membri si simpatizanti ai Asociatiei Tinerilor Basarabeni din Romania, intentionau sa participe la mitingul de protest al principalului partid de opozitie din Moldova, programat in aceeasi zi, la Chisinau. Cei 50 de tineri au fost nevoiti sa se intoarca in Romania, insa au declarat ca, in ciuda oricaror piedici puse de comunisti, protestul lor se va materializa practic pe 5 aprilie, cand vor vota la Ambasada din Bucuresti impotriva actualului sistemului totalitar modovean.INTERZISI Apropierea alegerilor parlamentare in Republica Moldova, programate a avea loc peste doua saptamani, a incins spiritele in tara vecina, iar moldovenii, contestatari ai regimului aflat la putere, din tara si de dincolo de hotarele ei, par mai hotarati ca oricand sa schimbe sistemul din Moldova pe 5 aprilie 2009! Astfel, 50 dintre tinerii basarabeni aflati la studii in Romania au incercat ieri sa treaca granita prin Leuseni, pentru a ajunge la mitingul de protest impotriva comunistilor, desfasurat in aceeasi zi, la Chisinau. Conationalii lor vamesi insa le-au interzis accesul pe teritoriul propriei lor tari. Dan Caranfil, liderul Asociatiei Tinerilor Basarabeni din Iasi, aflat in grupul celor 50 de studenti, a precizat, dupa prima incercare esuata de trecere a Vamii Leuseni: „Am ajuns in Vama si am incercat sa intram corect la noi in tara. Avem toti actele de calatorie in regula. Soferul a circulat cu acest autocar prin toata Europa. Vamesii din Albita ne-au lasat sa trecem, iar ei, vamesii de la Leuseni, au spus ca nu vom trece. Au gasit un pretext fara nicio baza reala, in care spunea ca ii trebuie un anume act soferului. Era un motiv mai mult decat prostesc. „Nu treceti“, am fost avertizati. Oricum ne asteptam sa avem probleme, pentru ca ei sub subordonati comunistilor, care stiau ca vrem sa ajungem la mitingul de la Chisinau, care a inceput de la ora 12,00“, a precizat Dan Caranfil, in jurul orelor 14,00.Respinsi si a doua oara!NEDREPTATE Refuzati la intrarea in Moldova, tinerii au intors autocarul si au revenit in Vama Albita. De aici au incercat sa ia legatura cu firma transportatoare, pentru a obtine actul cerut de vamesii din Leuseni. „Suntem obositi, dar nu ne lasam! Am primit acum faxul si mai incercam odata. Vrem sa trecem granita in tara noastra“, au insistat studentii. In jurul orelor 15, 30, grupul de protestatari a mai ajuns odata la hotarul Moldovei, pentru a cere permisiunea de acces. Din pacate, tot fara sorti de izbanda! De aceasta data, vamesii moldoveni nici nu i-au mai lasat sa inainteze de la limita cu teritoriul Romaniei. „Nici nu ne-au mai primit in Vama la Leuseni. N-au mai stat la discutii. Degeaba am vrut sa le aratam faxul, pentru ca nu i-a interesant nimic. Ne vom intoarce inapoi la Iasi, dar asta nu inseamna ca acesti comunisti au obtinut vreo victorie. Fratii nostri, care sunt impotriva lor, deja protesteaza acum in Chisinau si suntem alaturi de ei. Vream sa fie cunoscut faptul ca daca cineva din Moldova va mai organiza vreun miting impotriva comunistilor, atunci noi iarasi vom incerca sa trecem dincolo“, a declarat Dan Caranfil, lider al Asociatiei Tinerilor Basarabeni.Igor: „Ii vom da jos pe comunistii de la Chisinau, votand la Bucuresti“!Tinerii basarabeni s-au declarat si mai indarjiti contra comunistilor in urma acestui eveniment si au fost vehementi cand si-au aratat convingerea ca acest gen de „inabusiri“ ale dorintelor legitime ale moldovenilor, arata tocmai slabiciunea actulului partid de guvernamant din tara vecina. „Noi ne-am dorit foarte mult sa ajungem la Chisinau, unde Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat un miting de protest impotriva celor care nu merita sa stea in fruntea neamului nostru. Ne-au interzis sa ajungem in tara noastra, dar ceea ce au facut, arata tocmai ca se tem. Dar noi stim ce vom face: vom merge pe 5 aprilie la Bucuresti, sa votam la Ambasada. Si asa ii vom da jos pe comunistii de la Chisinau, votand la Bucuresti. Si tot vom reusi ce ne-am propus“, a spus Igor, un student basarabean, originar din Cahul, Republica Moldova.„Vremea terorii si a fricii a trecut“Conform jurnalistilor de la Chisinau, peste 30.000 de persoane au participat la mitingul electoral de amploare de la Chisinau, organizat de PLD Moldova. Au participat delegatii ale PLD-ului din toate raioanele Republicii Moldova, participantii fiind adusi la Chisinau cu zeci de autocare si microbuze. Mitingul a fost urmat de un mars de protest pe artera principala a Chisinaului - bulevardul „Stefan cel Mare si Sfant“, coloana intinzandu-se pe mai multi kilometri. Marsul s-a incheiat in fata Presedintiei, unde protestatarii au scandat impotriva guvernarii comuniste. Presedintele PLD, Vlad Filat, a declarat ca prin aceasta actiune liberal democratii transmit guvernarii comuniste mesajul ca „vremea terorii si a fricii a trecut“.