445

Traian Basescu la Bruxelles : Ne-am atins obiectivele

Delegatia romana pleaca satisfacuta de la Consiliul European de primavara de la Bruxelles. "Ne-am atins obiectivele", a spus presedintele Traian Basescu, vineri, 20 martie.Proiectul energetic Nabucco in care este implicata si Romania a fost declarat "obiectiv prioritar", precizeaza seful statului."S-au luat toate masurile pentru ca ceea ce s-a intamplat asta iarna sa nu se mai intample, iar tarile care au resurse sa le ajute pe cele fara resurse", spune Traian Basescu, referindu-se la criza gazelor din luna ianuarie, cand o parte a Europei a ramas fara gaz rusesc, din cauza disputei ruso-ucrainiene.Premierul Emil Boc apreciaza si el ca s-a acceptat finantarea pentru Nabucco si doua proiecte de interconectare cu Ungaria si Bulgaria.Cat despre criza financiara, presedintele Traian Basescu spune ca delegatia romana a sustinut ca "pana nu se vor curata bancile de activele neperformante sau creditele toxice, injectiile cu bani publici in sistemele bancare nu vor fi cel mai eficient lucru".Uniunea Europeana isi mentine angajamentul de a sprijini orice stat membru care are nevoie de sprijin financiar in aceasta perioada, declara Traian Basescu.Seful statului apreciaza ca in concluzii figureaza si o referire la faptul ca bancile subsidiare din tari ale Uniunii Europene trebuie sa nu aiba activitatea restrictionata de bancile-mama. "Noi am fi vrut o formulare mult mai puternica", spune presedintele, care e multumit totusi cu acest "compromis"."Am fi dorit o precizare expresa ca bancile-mama nu au dreptul sau sa li se recomande sa nu expatrieze banii din tarile in care au investit filialele lor. Nu s-a acceptat o formulare atat de puternica", subliniaza seful statului roman
0