Conflictul din Transnistria - cum se vede el din birourile Foreign Office de la Londra
Blurat, cam asa se vede, daca ar fi sa spun prima mea impresie dupa o discutie cu un oficial din FCO, ministerul de externe britanic. Am avut posibilitatea sa vorbesc cu un om ancorat in problemele extinderii spre est a UE, din FCO si sa il intreb cum vede integrarea Republicii Moldova in UE, ca perspective si solutionarea conflictului din Transnistria.Este clar ca se asteapta cu interes alegerile de la Chisinau si se crede ca rezultatul acestora va fi o coalitie la guvernare. Ramane de vazut daca si comunistii lui Voronin ar avea loc in ecuatie.Din discutia mea cu oficialul britanic a reiesit cert un lucru, pe care il stiam de altfel: Moldova nu are nicio sansa intr-un viitor apropiat sa adere la UE. Una pentru ca nu este pregatita, structural si democratic, insa cea mai mare piedica este conflictul din Transnistria. L-am intrebat care este punctul de vedere al UK, ca parte a UE, referitor la acest conflict.Concluziile acestei discutii m-au determinat sa cred ca UE si Occidentul, in general, sunt putin interesate de situatie sau se simt neputincioase in a o rezolva. A astepta o schimbare de generatii si odata cu ea o schimbare de mentalitate este total dezarmant pentru mine. Este ca si cum ar astepta ca situatia sa se rezolve de la sine.Insa, pe de alta parte, toate declaratiile oficialilor romani privind extinderea, corelate cu ideea: "Romania sustine integrarea Republicii Moldova in pachetul Balcanilor de Vest" sunt ridicole. Pentru ca situatia economica a Moldovei a diferita de a Croatiei, Muntenegrului sau chiar a Macedoniei si pentru ca exista aceasta problema - conflitul din Transnistria - care nici macar nu permite Vestului sa priveasca Moldova ca pe un potential candidat in viitor.http://www.hotnews.ro/stiri-international-5498246-conflictul-din-transnistria-cum-vede-din-birourile-foreign-office-londra.htm