476

CCA sanctioneaza Moldova 1 pentru ca nu respecta regulamentul de reflectare a electoralei

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a sanctionat televiziunea publica Moldova 1 pentru ca nu respecta Regulamentul de privind reflectarea campaniei electorale de catre mass-media, adoptat de Comisia Electorala Centrala. In sedinta CCA de miercuri, 4 martie, toti membrii consiliului au votat pentru sanctionarea postului Moldova 1 pentru ca a prezentat CCA, cu intarziere de 5 zile, o serie de inregistrari video. Articolul 70 din regulamentul CEC prevede un termen de 24 de ore in acest sens, informeaza Info-Prim Neo.Solicitat sa dea explicatii, prim vicedirectorul Moldova 1, Mihai Scoarta, a spus: „Eu nu stiu exact cand a fost data aceasta scrisoare, stiu doar ca ieri (marti – n.r.) au fost prezentate toate discurile. Deci, nu stiu de termenul acesta de 24 de ore”. CCA intentiona sa priveasca inregistrarile pentru a se convinge de corectitudinea unei contestatii depuse de Partidul Comunistilor (PCRM), precum ca Moldova 1 ar da pe post mai multe reportaje despre Alianta Moldova Noastra (AMN), decat despre PCRM. Potrivit Codului audiovizualului, CCA poate aplica cinci tipuri de sanctiuni radiodifuzorilor, dintre care cea mai blanda este avertizarea publica. Aceasta i-a si fost aplicata radiodifuzorului public.Statia privata EU TV, de asemenea, a fost avertizata publica pentru incalcarea art. 32 din regulament, care prevede ca „agitatia electorala la posturile de radio si televiziune se face contra plata (...)”. Membrii CCA au calificat drept agitatie electorala doua materiale difuzate in luna februarie de acest post, in care intervievatii isi expuneau argumentele de ce au devenit si de ce vor vota pentru crestin-democrati in actualul scrutin.Alianta Moldova Noastra a contestat la CCA materiale difuzate in buletine de stiri de catre NIT, N4 si Omega in care presedintele Vladimir Voronin acorda premii in finalul competitiei internationale „Cupa Presedintelui la sah”, ce a avut loc la mijlocul lunii februarie. Potrivit art. 18 din regulament, „institutiile audiovizualului, (...), nu vor difuza materiale cu participarea concurentilor electorali la evenimente sportive”. „Este sahul un sport?”, s-a intrebat membrul CCA, Corneliu Mihalache. Dupa dezbateri in timpul carora unii membri CCA s-au intrebat daca turneele de sah pot fi considerate evenimente sportive si daca presedintele Voronin este concurent electoral, pentru sanctionarea celor trei statii s-au pronuntat doar 2 membri CCA. Presedintele Voronin figureaza primul pe lista candidatilor parlamentari ai PCRM.Actuala campanie electorala nu este reflectata de doua statii TV ce se bucura de acoperirea nationala: 2 Plus si Prime. Solicitat de reporterul Info-Prim Neo sa comenteze daca vede aici un caz de utilizare injusta a frecventelor tereste, care fac parte din patrimoniul national al tarii, presedintele CCA, Gheorghe Gorincioi a spus ca nu se implica in politica editoriala a radiodifuzorilor. Art. 13 din Codul audiovizualului prevede ca „accesul consumatorului de programe la evenimentele de importanta majora (...) este garantat de lege”.
0