585

Ilie Ilascu: Snegur nu mi-a permis sa-l lichidez pe Smirnov

Fostul presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, nu mi-a permis sa-l arestez sau sa-l lichidez pe Igor Smirnov. Declaratia apartine fostului detinut politic Ilie Ilascu, lansata in cadrul emisiunii „In PROfunzime” de la Pro TV Chisinau. Ilascu a mai adaugat ca razboiul de pe Nistru a fost declansat in 1992 de catre Moscova pentru a nimici Miscarea de Eliberare Nationala din Republica Moldova.Ilie Ilascu a mai declarat ca existau probe la adresa lui Igor Smirnov ca sa fie bagat la inchisoare pentru minimum 25 de ani.In replica, Anatol Plugaru, fostul ministru al securitatii, a declarat ca nu au existat probe suficiente pentru ca Igor Smirnov sa fie judecat, dar nu a respins ideea ca ar fi existat si o decizie politica pentru eliberarea liderului separatist.„Noi am pierdut atat razboiul diplomatic si informational, cat si cel militar in 1992. Exista si riscul ca mun. Chisinau sa fie bombardat. Totusi, eliberarea lui Smirnov a fost o greseala. Atunci, o lume intreaga s-a mirat cum o mana de oameni (statul Republica Moldova – n.r.) a opus rezistenta unui imperiu”, a mai adaugat Anatol Plugaru.Comentatorul politic Petru Bogatu a opinat ca nu Smirnov este factorul important, deoarece „daca nu era Smirnov, ar fi existat o alta marioneta”.Vasile Botnaru, directorul biroului „Europa Libera” la Chisinau a apreciat ca „Transnistria este ca o piatra de moara”, „un leac impotriva unirii cu Romania”, prin care „Rusia opreste Moldova sa nu plece catre Uniunea Europeana”.
0