PL inseamna Partidul Liberal? Apropos, optiunile de votare ar trebui sa fie confidentiale conform legii... :) Iar in perioada electorala, faptul ca-ti expui optiunea, ar putea kiar deveni ilegal.
caliogstro...nu in perioada electorala, ci in ziua alegerilor...
posibil. In ro este vorba despre toata perioada electorala.
caliogstro...conform legii eu am dreptul la exprimare libera de opinie in orice perioada a anului si in orice parte a zilei...
nu este vorba despre opiniile tale ci ale altora. E una sa-ti expui parerea, si e alta sa intrebi public parerea altora.
caliogstro...Mitica73: "... conform legii ..." - conform legii eu...
3 - de acord
este vorba despre opinii, nu despre intrebarea: " Pt cine veti vota ". Aceasta intrebare nu cere opinii ( adica nu intrebi cu cine simpatizeaza alegatorii ), ci cere divulgarea unui act electoral... :)
mitica73...una sa-ti expui parerea, si e alta sa intrebi public parerea altora....
:) Eu am tot dreptul sa intreb in public parerile altora, si fiecare are dreptul sa nu raspunda :) Iar cine manifesta interes fata de tema discutiei si fata de anumite candidaturi, poate participa activ, convingandu-ma sa votez pentru altcineva de exemplu.
pai tocmai asta ziceam. Una e sa ceri parerea, si alta este sa intrebi cu cine va vota cineva. Bineanteles, fiecare poate hotara daca sa spuna sau nu cu cine va vota. Insa in perioada electorala acest lucru poate fi facut DOAR intr-o discutie particulara, in niciun caz publica.
mitica73...Caliogstro: "... parerile altora ..." - pai tocmai...
nu vad sensul procesului electoral atunci. Procesul electoral este un proces politic, iar fenomenul politic este un fenomen care tine de implicarea publicului, in public, si in proportii de mase largi de oameni. Si mai ales in perioadele electorale atunci cand se contureaza candidaturile. In al doilea rand. Forumul este legat de discutii pe interese. Cine vrea intra si discuta, cine vrea sta si citeste, cine nu vrea trece pe alaturi. Asta nu e in strada unde vrei sau nu vezi pancardele electorale, si nici nu e miting unde daca ai drum pe langa el, nu poti ocoli. Si nici nu e auditoriu unde sunt chemati oamenii sa participe la discutii.
mitica73...fifineatza: "... hai sa candidam... il "batem" pe Cali...
eu deja am supravietuit multe puciuri. In cel mai grav caz ma detronau pe o perioada scurta, apoi ma puneau inapoi.
intr-un fel este, doar ca este virtuala... ceea ce se intampla pe strada, se poate intampla si aici, dar intr-o alta maniera, datorita faptului ca persoanele nu se vad... hai ca, am inceput sa filozofez... :)
caliogstro...eu deja am supravietuit multe puciuri. In cel mai grav caz ma detronau pe o perioada scurta, apoi ma puneau inapoi....
caliogstro...nu vad sensul procesului electoral atunci. Procesul...
atat scrutinul, cat si manifestarile sunt publice. votul in skimb nu e public. Votul nu are legatura cu pancardele sau cu mediatizarea alegerilor sau cu exprimarea simpatiilor. Nu are legatura nici cu discutiile din strad. A intreba pe un forum, sau intr-o emisiune televizata ( sau Mass-Media ), cu cine voteaz fiecare, in Romania este ilegal in perioada alegerilor. Acest lucru s-a stabilit deoarece, expunerea actului de votare in sine este o puternica arma de manipulare: pe forum pot sa spuna 2 oameni ca voteaz cu PPCD, iar 200 ( platiti sau cu interese ), sa spuna ca voteaza cu PC... In acest caz, un om neavizt, isi va crea o opinie si-si va da votul majoritatii. In plus: exista lideri de opinii: spre exemplu pe acest forum tu esti un lider de opinii, si in acest caz, un om care joac sah, si te respect, in skimb nu are o opinie sau apartenenta politica, va fi tentat sa voteze cu cine votezi tu... Cam asta e ideea.
intrebarea: pe un canal media, in perioada electorala, poate fi un mijloc de campanie electorala. Campania electorala este ilegala in perioada alegerilor.
mitica73...si te respect, in skimb nu are o opinie...
in acest caz, in primul rand eu pur si simplu sunt un lider ideologic neformal. In al doilea rand, cand cineva nu are o opinie, inseamna ca asta e cea mai buna oportunitate pentru ca sa-i expui considerentele tale. Inteleg atunci cand omul are o opinie, si-i bagi opinia ta pe gat. Dar aici nimeni nu baga pe gat nimic.
mitica73...scopul manipularii este de a controla oamenii neavizati...
in manipulare nu e nici un fel de rau. La toti li se ofera sanse egale de manipulare.
mitica73...Scopul campaniei este de a pune oamenii sa se informeze....
corect... dar nu te poate obliga sa votezi... cu toate ca tu ai acest drept, dar.... nu vrei.. pt. ca... si insiri motive.... atunci, ce rol mai are campania electorala, daca omul este informat (sa zicem) si, cu toate astea nu se duce la vot... inseamna ca ceva nu merge, iar reprezentantii partidelor nu sunt ei 100% convinsi.... brrr.... iar am luat avant.... :)
caliogstro...cand cineva nu are o opinie, inseamna ca asta e cea mai buna oportunitate pentru ca sa-i expui considerentele tale...
tocmai acest lucru se face in campania electorala, nu in perioada alegerilor.
caliogstro...in acest caz, in primul rand eu pur si simplu sunt un lider ideologic neformal...
un lider neformal este cel mai periculos lider
caliogstro...in mani***re nu e nici un fel de rau. La toti li se ofera sanse egale de mani***re...
gresit! manipularea este in primul rand o actiune ilegala in orice domeniu. Si nimeni nu prea are ocazia obiectiva si reala de a manipula, decat cei platiti bine, sau cei cu bani si interese: fapt care este de fapt egal in ambele cazuri...
fifineatza...nu se duce la vot...
de acord, a nu vota inseamna a nu-ti exercita drepturile, si a tacea!
mitica73...manipularea este in primul rand o actiune ilegala in orice domeniu....
:) Prin ce e elegala? A manipula mot a mot inseamna a utiliza instrumentariul pus la dispozitie pentru a atinge un tel. Este echivalent cu apasarea pedalelor la automobil si rotirea volanului pentru a face automobilul sa te aduca la serviciu. Sau a apasa butoane pe tastatura pentru a face ca un anumit mesaj sa ajunga la undeva :)
caliogstro...Chirtoaca prezident al Republicii Moldova!!!...
daaa, mr. cali, manipuleaza pe fata. ;)
caliogstro...Este echivalent cu apasarea pedalelor la automobil si rotirea volanului pentru a face automobilul sa te aduca la serviciu. Sau a apasa butoane pe tastatura pentru a face ca un anumit mesaj sa ajunga la undeva :)...
caliogstro...Prin ce e elegala? A mani*** mot a mot inseamna a utiliza instrumentariul pus la dispozitie pentru a atinge un tel...
mot-a-mot nu se aplica acest termen domeniului juridic... Daca e sa o ei mot-a-mot, atunci mii de termeni care se folosesc in medicina sau fizica ar fi trebuit sa se aplice in aceeasi masura si proportie in literatura, filosofie su politica! Una inseamna viciu de procedura, si alta inseamna viciu din pnct de vdr medical
exista regulamentul circulatiei rutiere. Atat timp cat nu incalci regulamentul, poti gresi directia pana se goleste bacul, nimeni nu are dreptul sa-ti spuna nimic. Te priveste, si doar atat.
caliogstro...fifineatza: "... poti gresi directia ..." - exista...
pai eu iti spuneam ca, din punct de vedere juridic, in politica sau afaceri, a manipula este ilegal. Acest termen este textual si explicit mentionat in lege, cu conotatiile lui in context.
mitica73...mii de termeni care se folosesc in medicina sau fizica ar fi trebuit sa se aplice in aceeasi masura si proportie in literatura, filosofie su politica...
si se aplica. Medicina fara chimie, biologie, fizica si matematica e nimic. Economia fara matematica, juridica si fara gramatica e nimic. Fizica fara matematica e nimic. Chimia fara fizica e nimic. Legile uneia se aplica in alta la mod direct. Nu degeaba la juridica se studiaza asa obiecte ca matematica, istoria, economia politica, logica. Si nu degeaba logica elementara se aplica pentru a stabili relatii pur aritmetice intre legi, si pot fi scrise programe care gasesc contradictii in legislatie. Fara sistematica, regula si coerenta in nici un domeniu nu se face nimic.
Si inca un lucru. Atunci cand actele internationale la care a aderat un stat intra in contradictie cu legislatia locala, atunci prioritate au actele internationale. Un asemenea act la care a aderat si Romania printre altele reprezinta Drepturile Omului.
caliogstro...Si inca un lucru. Atunci cand actele internationale la care a aderat un stat intra in contradictie cu legislatia locala, atunci prioritate au actele internationale. Un asemenea act la care a aderat si Romania printre altele reprezinta Drepturile Omului....
pai docmai dreptrurile omului stabilesc Legea Electorala: actul electoral este unul confidential.
caliogstro...si se aplica. Medicina fara chimie, biologie, fizica si matematica e nimic. Economia fara matematica, juridica si fara gramatica e nimic. Fizica fara matematica e nimic. Chimia fara fizica e nimic. Legile uneia se aplica in alta la mod direct. Nu degeaba la juridica se studiaza asa obiecte ca matematica, istoria, economia politica, logica. Si nu degeaba logica elementara se aplica pentru a stabili relatii pur aritmetice intre legi, si pot fi scrise programe care gasesc contradictii in legislatie. Fara sistematica, regula si coerenta in nici un domeniu nu se face nimic...
Cred ca nu ai inteles ce voiam sa spun. Insa, nu o sa mai insist azi. Continuam discutia maine.
fifineatza...na, bine, eu ma duc sa fac nani.... ca azi o sa mai...
mitica73...actul electoral este unul confidential....
nu confidential ci personal. Adica, nimeni nu are dreptul sa te oblige sa-l faci public, dar are dreptul sa faca schimb de opinii si sa-si expuna parerea, in masura in care nu obliga pe cineva sa-si expuna parerea atunci cand el nu vrea. Iar confidentiala este doar completarea buletinului de vot. Si este interzisa publicitatea electorala in ziua alegerilor. Dar asta numai in spatiul postcomunist.
Nu ma pricep la politica, nici nu am notiuni foarte solide in materie de legislatie, exprim doar o parere a unui cetatean obisnuit conform careia declararea preferintei de vot pe un forum nu este ilegala. Nici macar atunci cand prin ea se incearca manipularea unei mase mai mici sau mai mari sau fie si doar influentarea unei opinii in plina campanie electorala. Chiar manipularea in sine nu cred ca este ilegala. Cel mult – imorala. Dar asta nu impiedica pe nimeni sa o foloseasca masiv atunci cand diversele interese (in politica, razboi, afaceri, mai rar in dragoste) o cer. Din punct de vedere legal, sincer – nu am auzit sa fie condamnat cineva pe motiv de manipulare. Si care ar putea fi dovezile, din punct de vedere juridic, care sa sustina o asemenea acuzatie? Daca ar fi asa, ar trebui ca si anuntarea rezultatelor sondajelor de opinie sa fie interzisa in timpul campaniei electorale, pentru motivul – dovedit – ca influenteaza un oarecare procent al nehotaratilor. Anuntarea pe forum a preferintei de vot cred ca are cam acelasi efect, cu diferenta ca aici se pot aduce si argumente din care nehotaratii sa-si traga propriile concluzii. E adevarat ca in cazul participarii la un asemenea topic, ar putea aparea si tendintele de manipulare malefice despre care se discuta mai sus: 2 preferinte sincer exprimate pentru PC si 200 platite pentru PPCD. Dar la cum se prezinta situatia in Moldova, ma indoiesc ca cetatenii sunt nehotarati in privinta votului si cu atat mai putin ca pot fi influentati de pareri exprimate pe un forum, in conditiile in care viata omului de rand este masiv manipulata intr-o directie anume. Era o piesa candva a “sarmalelor reci” - TARA TE VREA PROST. In privinta termenilor, viciu de procedura desemneaza exact acelasi lucru si in domeniul juridic si in cel medical si in toate celelate, doar efectele sunt diferite. La fel si in cazul manipularii: au fost cazuri de manipulare in istorie care au dus la dictaturi si cazuri in care au dus la progres. Si se foloseste in continuare cu succes in toate domeniile. Dar sunt atat de multe fire pe care se poate desface discutia pe care ati inceput-o aici, incat am imbatrani cu totii incercand sa le dam de capat la toate. :) Mai bine va las cu sarmalele reci:
fifineatza...cine a castigat? Ca la noi, in Romania, acum se vorbeste...
50% din voturi au luat comunistii.
PL - 12.79 PLDM - 12.26 AMN - 9.81
comunistii au exact 61 mandate in parlament.... sa fi avut cu un mandat mai putin.. nu puteau alege presedintele..... acuma insa.. pot face absolut totul ce vor
PL inseamna Partidul Liberal? Apropos, optiunile de votare ar trebui sa fie confidentiale conform legii... :) Iar in perioada electorala, faptul ca-ti expui optiunea, ar putea kiar deveni ilegal.
da' despre ce alegeri e vorba aici?
eu simpatizez cu PL cred.
na, bine, eu ma duc sa fac nani.... ca azi o sa mai am si sedinta... da' totusi, incepe weekendu'...
oki... somn usor... si votati ce credeti de cuviinta.. nu va lasati manipulati.... :)
bye
Nu ma pricep la politica, nici nu am notiuni foarte solide in materie de legislatie, exprim doar o parere a unui cetatean obisnuit conform careia declararea preferintei de vot pe un forum nu este ilegala. Nici macar atunci cand prin ea se incearca manipularea unei mase mai mici sau mai mari sau fie si doar influentarea unei opinii in plina campanie electorala.
Chiar manipularea in sine nu cred ca este ilegala. Cel mult – imorala. Dar asta nu impiedica pe nimeni sa o foloseasca masiv atunci cand diversele interese (in politica, razboi, afaceri, mai rar in dragoste) o cer.
Din punct de vedere legal, sincer – nu am auzit sa fie condamnat cineva pe motiv de manipulare. Si care ar putea fi dovezile, din punct de vedere juridic, care sa sustina o asemenea acuzatie? Daca ar fi asa, ar trebui ca si anuntarea rezultatelor sondajelor de opinie sa fie interzisa in timpul campaniei electorale, pentru motivul – dovedit – ca influenteaza un oarecare procent al nehotaratilor. Anuntarea pe forum a preferintei de vot cred ca are cam acelasi efect, cu diferenta ca aici se pot aduce si argumente din care nehotaratii sa-si traga propriile concluzii.
E adevarat ca in cazul participarii la un asemenea topic, ar putea aparea si tendintele de manipulare malefice despre care se discuta mai sus: 2 preferinte sincer exprimate pentru PC si 200 platite pentru PPCD. Dar la cum se prezinta situatia in Moldova, ma indoiesc ca cetatenii sunt nehotarati in privinta votului si cu atat mai putin ca pot fi influentati de pareri exprimate pe un forum, in conditiile in care viata omului de rand este masiv manipulata intr-o directie anume. Era o piesa candva a “sarmalelor reci” - TARA TE VREA PROST.
In privinta termenilor, viciu de procedura desemneaza exact acelasi lucru si in domeniul juridic si in cel medical si in toate celelate, doar efectele sunt diferite. La fel si in cazul manipularii: au fost cazuri de manipulare in istorie care au dus la dictaturi si cazuri in care au dus la progres. Si se foloseste in continuare cu succes in toate domeniile. Dar sunt atat de multe fire pe care se poate desface discutia pe care ati inceput-o aici, incat am imbatrani cu totii incercand sa le dam de capat la toate. :)
Mai bine va las cu sarmalele reci:
http://www.trilulilu.ro/carlitos/e352ef9b857d01
p.s.: nu am gasit nu am gasit varianta video
treb di mers la alegeri
.
Felicitari prieteni.. ai nostri au chistigat. Vom avea inca 4 ani de stabilitate.Bidlele rulesc