Moldovenii in umorul rusesc
Pentru mine (ca si pentru toti concetatenii mei care le urmaresc) emisiunile de umor si divertisment de la posturile TV din Rusia au devenit o forma de regasire si o modalitate de a recunoaste lacunele si viciile (exagerate, uneori) a societatii in care traiesc. Suna un pic cam straniu , caci s-ar parea ca tarisoara noastra nu se afla in topurile preferate de la Kremlin, nu suntem printre preferatii lui Medvedev si nici a miinii sale drepte (sau invers) - Putin si nu suntem o arhiprezenta in dialogurile politice internationale purtate de Rusia.Ceea ce nu se intimpla si in umorul rusesc. Nu sunt mare amatoare, insa ori de cite ori accidental se intimpla sa ma uit la emisiuni de genul acesta, imi dau seama ca cei de la Moscova sunt mai mult decit familiarizati cu subtilitatile societatii moldave.Pai, da, cind se vorbeste de rezolvarea conflictului transnistrian, exportul vinului sau negocierea pretului la gaz, Rusia inchide ochii, facindu-l pe “niznaica”, iar cind merge vorba de a face glume (nu tocmai cu gust si rafinate) pe seama cuiva-moldovenii sunt cei mai la “tanc”!Nu trece nici o editie a acestor emisiuni fara sa fim pomeniti si noi. Ba vinurile contrafacute, constructorii moldoveni, vinzatoarele de fructe exotice ajunse de pe “plaiurile mioritice” direct in pietele din Moscova, ba fetele noastre ajunse sa se (auto)comercializeze pe soselele capitalei ruse, ba sportivii, artistii nostri…de parca am fi cel mai oropsit popor din lume si nu suntem in stare decit sa provocam mila si ris “Marilor Puteri”. Situatia asta e mai degraba jalnica decit nostima. Iti vine mai degraba sa plingi decit sa rizi in hohote precum o fac asezati comod in fata televizorului rusii, neavind habar de popoarele ce le-au batjocorit de-a lungul istoriei si continua s-o faca si acum. Jalnic, chiar jalnic !!!