1771

Poporul Roman nu exista!

Pentru ca aseara mi-au fost aruncate brutal in fata niste acuzatii - dupa parerea mea total nefondate si nejustificate - am decis sa incerc sa ii inteleg pe cei care sustin existenta poporului moldovenesc. In definitiv sunt moldovean, nascut si crescut in Moldova dintre Carpati si Prut, chiar daca astazi traiesc in Bucuresti... Am hotarat sa pun in paranteza - pentru o perioada - tot ceea ce am invatat in scoala despre poporul Roman si Limba Romana, toata perceptia mea indusa de familie si de catre societatea in care am trait pana azi, cum ca as fi Roman si as vorbi Limba Romana, si am decis sa accept integral si fara rezerve toate teoriile moldovenistilor din RM. Deci, daca pana ieri eram Roman, de astazi sunt trup si suflet Moldovean si vorbesc Limba Moldoveneasca...Retineti, sunt etnic moldovean cu cetatenie romana, adica unul din cele 10 milioane de etnici moldoveni (cifra a fost avansata de Presedintele Voronin), originar din Moldova dintre Carpati si Prut... dar in acelasi timp... sunt o particica a poporului moldovenesc traitor intre Carpati si pana dincolo de Nistru. Limba pe care o vorbesc incepand de astazi este limba moldoveneasca! Este ceva neclar pana aici??? Consider ca noi moldovenii avem dreptul sa existam ca natie distincta, ca popor distinct, in teritoriul dintre Carpati si pana dincolo de Nistru si nimeni nu are dreptul sa atenteze la identitatea noastra nationala - moldoveneasca - si la limba moldoveneasca!!! Tot ce am spus pana acum se incadreaza perfect in logica ideologilor moldovenisti... Dar.... spre deosebire de acesti ideologi... eu nu voi baga capul in nisip precum strutul si ... folosind aceeasi logica voi continua rationamentul si pentru ceilalti locuitori ai Romaniei, intrucat pana acum am vizat doar o parte a teritoriului acestei tari si anume teritoriul cuprins intre Carpati, Prut si Milcov...Intre Carpati si Dunare traiesc - la est de Olt - muntenii, la vest de Olt - oltenii, iar la sud de Dunare - dobrogenii. In arcul Carpatic treaba este simpla: acolo traiesc ardelenii, maramuresenii, motii si banatenii....De asemenea, pe intreg teritoriul Romaniei, distribuiti neuniform... traiesc - la fel ca si in Republica Moldova - minoritati nationale sau grupuri etnice (cum mai sunt numite la Chisinau)... Aceste minoritati/grupuri etnice sunt etnici ai altor popoare stabiliti pe teritoriul Romaniei/RM (unguri, nemti, rusi, ucrainieni, bulgari, sarbi, evrei, gagauzi - ca parte a poporului turc, tigani - ca parte a poporului indian, greci, ... si asa mai departe... Limba in care comunica acesti minoritari INTRE EI este limba lor materna, respectiv maghiara, germana, rusa, ucraineana, etc... In situatia in care 2 minoritari de etnii diferite comunica intre ei, folosesc Limba Rusa, in Republica Moldova si "asa-zisa Limba Romana" in Romania... Deci, sa recapitulam: pe teritoriul Romaniei traiesc moldoveni, munteni, olteni, dobrogeni, ardeleni, maramureseni, moti si banateni.... precum si minoritari (parti ai unor popoare vecine sau mai indepartate): unguri, nemti, rusi, ucrainieni...si sa continuam rationamentul mai departe... Daca moldovenii pretind statutul de popor care vorbeste limba moldoveneasca, de ce nu ar avea dreptul sa pretinda acelasi statut si muntenii, care sunt distincti de moldoveni ("Mai muntene, mai vecine, vino sa te prinzi cu mine..." Vasile Alecsandri), sau oltenii, sau dobrogenii, sau ardelenii, sau maramuresenii, sau motii, sau banatenii??? De ce n-ar avea dreptul sa existe si popoarele muntenesc, oltenesc, dobrogean, ardelean, maramuresan, motesc, banatean???(Presupun ca la aceste popoare s-a referit domnul Presedinte Voronin atunci cand a afirmat ca Romania este ultimul imperiu din Europa, ca la altele... care?!?) Si de ce locuitorii acestor popoare n-ar avea dreptul la propria lor limba - asa cum au moldovenii??? Indrazneste cineva sa conteste dreptul la existenta al limbilor munteneasca, olteneasca, dobrogeana, ardeleneasca, maramuresana, moteasca si banateana -limbile vorbite de popoarele respective???Inca o data va intreb: este ceva neclar pana aici??? Sa nu ziceti ca NU, fiindca eu am doua mari nelamuriri:1. Unde sunt Romanii, fiindca pana acum n-am gasit picior de Roman pe teritoriul Romaniei??? Unde dracu au disparut astia, sau mai bine zis de unde dracu au aparut Romanii astia asa nitam-nisam???2. Daca limbile moldoveneasca, munteneasca, olteneasca, dobrogeana, ardeleneasca, maramuresana, moteasca si banateana sunt limbi distincte - si asa este normal sa fie... fiindca sunt limbile materne ale popoarelor moldovenesc, muntenesc, ... - atunci cum dracu' de se inteleg astia intre ei vorbind limbi total diferite???Rog lamuriti-ma si pe mine stimati ideologi moldovenisti!Cu stima, al dumneavoastra conational moldovean ratacit printre Romani...
0