578

Impresii de la Chisinau

"Vreau sa va spun ca am mers din curiozitate, sa vad ce se intampla in tara vecina, care vorbeste aceeasi limba cu a noastra, care are acelasi tricolor, care are aceeasi credinta majoritar ortodoxa si despre care totusi stiam atat de putin si la granita careia trebuie stat la coada cu pasaportul si cu bagajele in mana, ca sa treci. Destul de frustrant as zice ca vremurile ne-au adus in acest loc, sa poti sa mergi pana in coltul cel mai indepartat al europei de vest doar cu buletinul si fara sa te intrebe nimeni ce si cum, iar cand treci granita cu Moldova sa fii intrebat: “Scopul si durata vizitei?” Pentru mine a fost mai mult o curiozitate, sa vad ce se intampla dincolo de granita, cati sunt romani, cati sunt rusi, cine isi mai aminteste de Unire si cine a uitat. Ce se intampla pe acolo, care e starea de spirit, sa vorbesc cu moldoveni obisnuiti… Si am facut asta cu ocazia a 90 de ani de la Marea Unire. Am marsaluit imbracati in costume populare traditionale romanesti fluturand steaguri romanesti si cantand cantece ca: Asa-i Romanul, Avem o Tara, Doamne Ocroteste-i pe Romani, Noi Suntem Romani, Basarabie Frumoasa, etc. Eh, asta a fost partea plina a paharului…Partea goala sau mai bine zis partile goale ca au fost mai multe… cred ca cea mai evidenta si cel mai perfida e Securitatea… Aka, baetzii cu oki albastrii care are grija de ce faci, gandesti si cum te comporti ca sotzietatea sa functioneshte conform normelor stabilite. Roiau in jurul nostru, iti dadeai seama ca sunt de la Secu’ si daca erai chior. Politia sau mai bine zis Militia functiona pe acelasi principiu, vedeam cum se da din statie in statie stirea, pe unde marsaluim, ce facem, si cum ne comportam dar am fost pasnici si nu am reprezentat un pericol real mai ales ca urma sa ne caram in 24 de ore… eram acolo temporar… nu reprezentam o amenintare permanenta… Acuma sa trecem de la autoritati la localnici…Foamea frate, asta a zis o membra a ONG-ului din MD… Banii, nu sunt bani, tineretul e plecat la munca afara si astia fac cu tara ce vor ei (astia=Moskova). Saraci, mai saraci ca noi…La statuia lui Stefan Cel Mare si Sfint, din centrul Chisinaului: Depunem flori… Reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Chisinau (Ambasada RO are 37 de functionari, pe cand cea a Rusiei care are 1300 si ceva), Mitropolia Ortodoxa a Basarabiei (Subordonata Patriarhiei de la Bucuresti), Un grup de 20 de studenti de la Facultatea de Drept cu o profa de-a lor si noi (50 de studenti pestriti costumati). Cativa batrani de 70+ cu Drapelul Romanesc in mana se uitau la noi cum dansam Hora Unirii in jurul lui Stefan cel Mare, un domn la vreo 30 de ani ne-a cerut voie sa intre si el, l-am primit… i-am chemat si pe batranei, ne-au refuzat… au zis ca vremea lor a trecut si ca de acum incolo e treaba noastra… Am mers si la o conferinta unde printre alti invitati Pro-Unire, a fost si doamna Aldea Teodorovici, care si-a pierdut odrasla in accidentul de masina din octombrie 1992. Ne-a spus ca de fapt a fost atentat si ca accidentul a fost gaselnita securitatii. M-a impresionat pana la lacrimi(da, am facut si eu exercitiul plansului) cum poate vorbi o mama care si-a pierdut ce are mai drag pe lumea asta. Ne-a zis sa nu cedam si daca timpurile o vor cere sa nu dam inapoi de la jertfa (cuvant profund si rar auzit in perioada in care traim). Un inginer electronist de peste 80 de ani, a fost si el la conferinta, am stat cu el in pauza de cafea… Inca spera la Unire, spera sa o traiasca Aceste crampeie le-am relatat pe scurt, stiu ca nu trebuie sa ma lungesc si probabil deja am facut-o, totusi cred ca e necesar sa aflam ce s-a intamplat si ce se intampla inca, sa fim ceva mai responsabili, sa avem o parere, fiecare dintre noi sa aiba una. Nu sa jucam dupa cum ne canta altii. Astea sunt suferintele prin care trece Basarabia noastra acum, insa sunt suferinte prin care au trecut si romanii din tara(asa ne ziceau basarabenii) in inchisorile comuniste. Trebuie sa stim ce s-a petrecut la Pitesti, la Gherla, la Sighet, la Aiud. Exista o autoritate subordonata Guvernului Romaniei, care publica aceste date si care momentan urmareste cu sufletul la gura cine iese la guvernare adica daca isi continua sau nu activitatea in urmatorii 4 ani. Mai exista cartile publicate de catre BOR care descriu dintr-o maniera crestina ce s-a intamplat si cum s-au sfintit oamenii, printre care amintim: Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Radu Gyr, Iustin Parvu, Arsenie Papacioc si altii(ultimii 2, inca in viata). Un alt lucru care m-a zguduit foarte tare si depsre care nu stiam nimic inainte sa merg acolo e treaba cu cetatenia. Oamenii aceia stau cu dosarele pregatite, cu acte in regula si depuse la Bucuresti iar Statul Roman se scarpina in c*r si trage de timp. Am aflat de problema asta atat statistic, suntem tara din Europa care are cele mai alambicate si umilitoare proceduri pentru acordarea de cetatenie, cat si real, vorbind cu o gramada de studenti care mi-au zis ca au depus dosarul de 2-3 ani si inca nu a venit aprobarea. Si credeti-ma ca in suflete, multi dintre ei erau mai romani decat mine si decat multi alti romani pe care ii cunosc. As incheia prin a transmite mai departe chemarea care ne-au facut-o cei de acolo, veniti sa ne cunoastem, ca noi am fost in tara, dar cei din tara nu prea vin pe aici…Cred ca daca aveti timp si pasaport ar fi bine sa faceti o excursie in Basarabia si sa va faceti si voi parerea voastra despre aceasta problema. Va veni vremea cand va conta opinia voastra legata de aceasta tema si nu cred ca vreti sa fiti printre cei care ingroasa randurile celor fara o parere, a celor usor manipulabili. Sa nu fim printre cei care transforma vorba “Gandesc, deci exist” in “Consum, deci exist”.02.12.2008"http://www.curaj.net/?p=10145
0