Actiune de dezinformare in masa: un blogger a facut o gluma de 1 aprilie, un site a facut trimitere la surse anonime, iar presa
Zvonul referitor la asa-numitul favorit al presedintelui Vladimir Voronin pentru functia de presedinte al Republicii Moldova ia o intorsatura neasteptata. Deputatul comunist Vladimir Turcanu, despre care presa scria ca ar fi favoritul presedintelui Voronin, spune ca nici nu a discutat macar subiectul respectiv cu cineva dintre factorii de decizie din Partidul Comunistilor. Astfel, gluma de 1 aprilie a unui blogger si stirea publicata de un site cu trimitere la surse anonime pare a fi o actiune ampla de dezinformare in masa.Posibila candidatura a lui Vladimir Turcan a aparut initial in vizorul publicului dupa ce bloggerul Artur Gurau a facut o gluma de 1 aprilie. Atunci, o agentie de stiri a preluat subiectul si a dat stirea ca fiind una adevarata.Situatia s-a repetat recent, cand un site a publicat stirea despre o presupusa declaratie a presedintelui Voronin la intalnirea cu persoane din cadrul staff-ului electoral comunist referitor la „succesorul Vladimir Turcanu”, facand trimitere la surse anonime.Presa rusa a preluat subiectul ca fiind unul adevarat. Astfel, Kommersant scrie ca Voronin deja a spus cine va fi urmatorul presedinte si, in acest sens, comunistii urmeaza doar sa acumuleze numarul necesar de voturi ca sa-l poate alege pe deputatul comunist Vladimir Turcanu in functia de sef al statului.In context, Vladimir Turcanu, actualul presedinte al comisiei parlamentare juridice, pentru numiri si imunitati, a declarat pentru Jurnal de Chisinau ca nu a discutat cu nimeni din Partidul Comunistilor (PCRM) despre candidatura sa la functia de viitor presedinte al R. Moldova: „Nu, nu am discutat niciodata cu domnul presedine si nici cu Marc Tkaciuk despre asa ceva. Dar ce are Tkaciuk cu aceasta problema? Eu nu am fost invitat la acea sedinta si, in principiu, intrebarea asta nu tine de competenta staff-ului electoral. Staff-ul se ocupa cu organizarea alegerilor, nu cu propunerile pentru viitorii candidati. Candidaturile sunt inaintate la alt nivel - la cel al executivului politic si la plenara partidului. Deci, domnul presedinte nu poate sa discute la staff-ul electoral asa ceva. In genere mi se pare ca, la nivelul unui partid serios cum este PCRM, nu este serios de vorbit de pe acum despre careva pretendenti la anumite functii, fiindca alegerile inca nu au avut loc si nu sunt cunoscute rezultatele. Imi pare ca aceasta este o provocare. Nu stiu a cui - a jurnalistilor sau a altor persoane”