1523

Ultima carte a lui Grigore Vieru a ajuns in librarii

Ultima carte a lui Grigore Vieru, «Taina care ma apara. Opera poetica» (Editura «Princeps Edit», Iasi), a ajuns in librariile din Moldova. Cartea cuprinde cele mai frumoase poezii scrise de Grigore Vieru de-a lungul anilor, o selectie de aforisme «Miscarea in infinit”. «Cine stie, poate ca din intreaga mea truda se va alege un poem sau un cantec. Daca voi avea acest noroc, ii rog pe cei care vor sa dea de urmele acestui poem, sa-l caute in cartea de fata.», scrie poetul Grigore Vieru in prefata cartii.Carte contine si o serie de articole de critica literara. Aceste articole care il au in prim-plan pe marele poet sunt semnate de nume de valoare din intreg spatiul romanesc: N. Manolescu, E. Simion, A. Stefanescu, I. Alexandru, M. Sorescu, C. Ciopraga, M. Cimpoi, M. Dolgan, A. Paunescu, A.D. Rachieru, C. Bordeianu, C. Tanase, A. Suceveanu, I. Hadarca, N. Dabija, S. Vangheli s.a., precum si de poeti, traducatori, istorici literari straini. Volumul are 750 de pagini si contine un itinerar biografic si bibliografie de poetul Daniel Corbu, o prefata de Mihai Cimpoi si o postfata de Theodor Codreanu.“Mii de nopti nedormite. Am ajuns sa ma uit la somn ca la un strain. In urma zborului, dar si a unei munci de ocnas, m-am ales cu acest volum pe care il consider cartea vietii mele. Cine stie, poate ca din intreaga mea truda se va alege un poem sau un cantec. Dar nu a ramas oare in literatura romana Mateevici cu un singur poem? Daca voi avea acest noroc, ii rog pe cei care vor sa dea de urmele acestui poem, sa-l caute in cartea de fata. Rog, de asemenea, ca orice viitoare selectie a versurilor mele, in caz ca voi avea si acest mai mare noroc, sa se realizeze in baza acestei editii», scrie Grigore Vieru in prefata cartii.Volumul «Taina care ma apara» a aparut in colectia «Editii critice» a Editurii «Princeps Edit» si a fost lansat la Iasi pe 8 decembrie 2008. Cu acea ocazie, academicianul Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, mentiona: «Volumul pe care il lansam la Iasi nu este unul simplu. Nu este nici o simpla antologie, nici un volum de sinteza, ci este o adevarata editie critica, academica, care-l vizeaza pe Grigore Vieru. Volumul contine, in total, peste 300 de cronici despre Grigore Vieru, note, fotografii, intr-un cuvant, este o imagine completa a poetului Grigore Vieru».Daniel Corbu, editorul volumului «Taina care ma apara», afirma, referindu-se la locul pe care Grigore Vieru il ocupa in literatura romana, ca poetul se numara «printre cei mai mari zece poeti romani ai tuturor timpurilor. Volumul «Taina care ma apara» este una dintre marile carti ale poeziei romane, scrisa de unul dintre cei mai mari poeti ai romanilor».La Chisinau lansarea acestui ultim volum al lui Vieru este programata pentru 14 februarie, ziua de nastere a poetului.Cartea «Taina care ma apara» de Grigore Vieru a fost desemnata in 2008 «Cartea Anului» la Salonul International de Carte de la Chisinau si a fost premiata la Salonul International de Carte romaneasca de la Iasi. Volumul se gaseste in reteaua de librarii PRO NOI, impreuna cu celelalte carti ale poetului: «Steaua de vineri», «Ghicitoare fara sfarsit», «Soare, soare, domn frumos», «La scoala iepurasilor», «Intregul cer», aparute la Editura «Prut International», dar si «Acum si in veac», «Albinuta», aparute la Editura «Litera».Comunicat de presa al Societatii de Distributie a Cartii PRO NOIConfirm aceasta. Am fost numa ce la librarie. Cartea este in librariile "Pro Noi"
0