613

Basarabenii trec Prutul pentru pensii!

Mii de moldoveni isi iau pensie de la statul roman, fara sa fi platit asigurarile sociale. Din 1990, mii de fosti salariati din Republica Moldova au solicitat si au primit pensie de la statul roman, in baza unui act normativ, vechi de aproape 50 de ani. Numai din anul 2001 si pana in prezent, peste 1.400 de pensionari moldoveni primesc aceasta indemnizatie, potrivit datelor furnizate de Directia Relatii Internationale a Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS). Totodata, mai sunt inregistrate spre solutionare aproximativ 400 de cereri, in timp ce alti 600 de solicitanti asteapta sa li se recunoasca vechimea, in vederea obtinerii prestatiei. Noile pensii pe care le primesc sunt de trei-patru ori mai mari fata de cele din tara de origine. Numarul basarabenilor pensionari aflati pe statele CNPAS a fost insa mult mai mare, dat fiind faptul ca situatia dureaza de aproape 20 de ani. Naveta, lunar, dupa banii de pensie Pentru a-si incasa banii din Romania, pensionarii de dincolo de Prut trec, lunar, prin punctul de frontiera Albita. Dar ei recunosc cu greu ca acesta este scopul vizitelor periodice. Galina are 67 de ani, este originara din raionul Hancesti si acolo traieste de cand se stie. A fost cadru sanitar 31 de ani. Cand s-a pensionat, in anul 2000, ea a primit echivalentul a 104 lei romanesti. Daca ar fi ramas in sistemul moldovenesc de pensii, in 2008 ar fi primit de la statul vecin echivalentul (in lei moldovenesti) a doar 171 de lei. Acum doi ani, Galina si-a facut domiciliu stabil la fiica ei, casatorita in comuna Berezeni, judetul Vaslui. Din februarie 2008, ea are „pensie romaneasca“ si primeste 853 de lei in fiecare luna. „Mai stau si la fiica mea, dar mai si plec acasa, dincolo“, recunoaste, cu greu, Galina. „Mi-am facut domiciliul aici doar pentru pensie. E mult mai bine in Romania. Cand o iau, ma duc dincolo si le duc si la ceilalti copii ai mei, la nepoti. In Basarabia, pensionarii o duc greu, tare greu. Multi ar vrea sa-si mute pensia in Romania, dar sunt acte multe de facut. Nu e usor“, spune basarabeanca. Cereri din ce in ce mai multe Inspirati si de potentiala crestere a punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut lunar, numai in ultimele luni, peste o suta de moldoveni au facut demersuri pentru a intra in randul pensionarilor din Romania, cerand CJP Vaslui prelucrarea dosarelor cu actele muncii prestate in tara vecina, precum si noul domiciliu de pe teritoriul tarii noastre. „Avem un compartiment pentru pensiile internationale, care, trebuie sa recunoastem, in ultima vreme este din ce in ce mai solicitat. Exista cerinte pentru pensii comunitare, si aici ma refer la spatiul din interiorul UE, dar cele mai multe solicitari vin din partea basarabenilor, a celor de peste Prut. Avem o conventie cu Republica Moldova, datand din perioada postdecembrista, care se respecta si astazi. In ea se spune ca orice cetatean din Moldova care se stabileste in Romania are dreptul de a primi pensie de la statul roman, in contul muncii depuse in Moldova“, a confirmat directorul executiv al CJP Vaslui, Emil Banceanu. La jumatatea limitei de subzistenta Pensionarii moldoveni primesc, pentru aceeasi vechime in munca prestata in aceleasi conditii, o pensie de 4 sau chiar de 5 ori mai mare, in Romania. Din datele oficiale ale tarii vecine, furnizate de Biroul National de Statistica al Republicii Moldova, sunt cunoscute urmatoarele detalii despre cuantumul pensiei oferite acolo: „Valoarea medie a pensiei lunare, stabilita la 1 aprilie 2008, a constituit 550,3 lei moldovenesti (aproximativ 165 de lei) sau cu 24,3% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ce face posibila acoperirea minimului de existenta la nivel de 49,1%“. „Nu stiu daca aceasta Conventie este echitabila fata de moldoveni sau fata de romani, dar stiu ca este avantajos pentru moldoveni. Aceasta este legea, chiar daca el a contribuit cat a muncit la bugetul statului Moldova, acum poate primi pensie din Romania. Noi nu facem decat sa respectam actele normative in vigoare“, a precizat directorul Banceanu. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/837947/Basarabenii-trec-Prutul-pentru-pensii/
0