Dependenti de media ruseasca? Chiar si pe Internet?
Chiar daca e un pic mai vechi(dar nu si depasit), ma voi impartasi cu voi cu descoperirea unui top (il gasiti aici: http://www.alexa.com/site/ds/top_sites?cc=MD&ts_mode=country&lang=none ) al celor mai accesate site-uri de moldoveni. N-am fost prea uimita sa descoper in primele 10 pozitii doar 2 site-uri autohtone (Torrentsmd si Faces.md), dar cel mai interesant e ca presupunerile mele s-au adeverit - in acest top 10 au intrat tocmai 4 site-uri din Rusia(!).Ma intrebam de unde vine asta. Nu e suficient ca in afara posturilor radio si TV rusesti nu prea avem alternativa(cu exceptia celor citorva autohtone care nu sunt prea solicitate), dar si spatiul virtual al moldovenilor este stapinit de cel rusesc. Chiar nu-mi pot explica un paradox. Mai mult de jumatate din userii de mail din Moldova dau preferinta mail.ru, acesta ocupind locul 2 in top, iar Yahoo, care detine necontestat intiietatea pe glob, se situeaza doar pe locul 7. Probabil mai avem din nostalgia trecutului incit nu putem asa usor sa renuntam la tot ce tine de elementul rusesc, ca altfel nu-mi pot explica. Oare sa fie mai comod si mai practic mai.ru decit yahoo? Ma indoiesc. Atunci?Spre final s-ar cuveni sa vorbesc despre “liderul” top-ului-reteaua sociala online din Rusia-Odnoklassniki.ru care insa a depasit demult hotarele Rusiei, chiar si a a spatiului CSI. Pentru cei ce nu cunosc, in traducere “odnoklassniki” ar veni “colegi” si initial a fost conceput ca sa intruneasca actualii si fostii colegi de scoli/licee/universitati. Scopul a fost mai mult decit atins…In Moldova cine n-are cont pe odnoklassniki nu e “cool”, se vorbeste incontinuu despre asta, intre prietene, colegi de serviciu, citi vizitatori ai avut, pe cine ai mai gasit in aceasta retea-minune. Si asta fara exagerari. Chiar si comunitatea absolventilor liceului meu dintr-o comuna nu prea mare numara peste 100 persoane, ne mai vorbind liceele mai mari, univeristati. Chiar daca s-au introdus taxe pentru majoritatea serviciilor de pe acest site, oricum numarul utilizatorilor lui e in continua crestere, inclusiv si cei din Moldova! Incredibil, dar numarul inregistratilor a depasit deja 29 milioane si e in continua crestere!E inevitabil acest contact cu tot ce tine de elementul rusesc. Vrem noi sau nu vrem. Altceva ma bucura. Pe acest site au aparut in ultima vreme tot mai mutle grupuri cu initiativa pro romaneasca, cum ar fi ” In memoriam Girgore Vieru”, “Personalitati basarabene”, “Romania Mare”, “Basarabia”, “Basarabeni in Romania” etc. Pina la urma nu conteaza mijlocul prin care suntem mobilizati, ci scopul, finalitatea sa.P.S Ca sa nu par rautacioasa cu utilizatorii “odnoklassniki” si sa nu se simta ofensati, voi incheia prin a spune ca folosesc si eu acest site si pierd destul timp pe el. :) Condamnati-ma!